Vernon van Zuidoost Werkt: “Wij creëren kansen”

Vernon Mahmoed praat niet graag over kansenongelijkheid. “Wat wij doen is kansengelijkheid creëren. We kijken niet achterom. We kijken vooruit. Iedereen heeft kansen. En wij zijn in staat om die kansen te zien. Om iemands mogelijkheden, talenten, competenties naar voren te brengen. Iemand die jarenlang buiten de arbeidsmarkt heeft gestaan weer aan het werk te krijgen. En wat je dan ziet is hartverwarmend.” 

“Het is zo belangrijk voor iemands zelfvertrouwen en zelfrespect om werk te hebben. Om het mogelijk te maken om zijn of haar kinderen te geven wat ze nodig hebben. Om eens een weekendje weg te kunnen. Een tijdje terug kwam er iemand naar me toe om me te bedanken. Jarenlang was hij werkloos geweest. Te trots om een uitkering aan te vragen. Nu had hij via ons werk als verkeersregelaar. “Eindelijk kan ik Nikes kopen”. Ik kreeg er kippenvel van. Het lijkt zo onbeduidend, maar het maakt een wereld van verschil.”

Zuidoost Werkt

Vernon is projectleider van Zuidoost Werkt, een privaat-publieke samenwerking van gemeente en bedrijven in Zuidoost. Gestart in 2019 en succesvol. Ook in andere stadsdelen zijn we aan het kijken wat we kunnen doen. Onderdeel van Zuidoost Werkt is het Taalinformatiepunt (TIP), dat mensen met een taalachterstand of mensen die het Nederlands niet beheersen bemiddelen naar de taalcursus die ze nodig hebben. “We helpen iedereen. We zijn heel laagdrempelig. Een mailtje of een appje is genoeg. Wij nemen dan contact met je op. Geen ingewikkelde intakeformulieren. We maken een afspraak en bespreken je vraag. Je kunt ook gewoon bij ons binnenlopen. Dat is nu met corona even lastig, maar voor onze doelgroep is het een heel prettige manier om de stap te zetten. Vroeger was dat natuurlijk heel normaal. Je liep een arbeidsbureau binnen en daar kreeg je een gesprek. Tegenwoordig moet alles digitaal. Maar veel van onze klanten zijn juist digitaal niet zo vaardig. Dat werpt een extra drempel op. Die willen we wegnemen.”

Vernon: We helpen iedereen!

Kijk niet alleen naar een CV
“Er werken twintig mensen bij Zuidoost Werkt, jobhunters en klantbegeleiders. Zij zijn de spil. Zij kennen de bedrijven in Zuidoost, kennen de directeuren, de recruiters, de personeelsadviseurs. En, net zo belangrijk, die bedrijven kennen ons. Belangrijke klanten van ons zijn de grote bedrijven, de multinationals, aan “de andere kant van het spoor”: Johan Cruyff Arena, ING, BAM, Makro, AMC, enzovoort. Zij zijn ook partner in Zuidoost Werkt. Het probleem bij dat soort bedrijven is dat ze altijd op zoek gaan naar het schaap met de vijf poten. De topguns. Dan kijken ze naar je CV, en daar stoppen ze met kijken. Wij proberen ze ertoe te bewegen om verder te kijken. Kijk naar iemands competenties, kijk naar iemands motivatie, enthousiasme. Dat werkt.

Kruiwagen 
Van jongsaf aan word je verteld dat iedereen gelijke kansen heeft. Maar in het werkelijke leven moet je voor elke kans vechten. Hoe stabieler je gezinssituatie, hoe groter je kans op succes. Je familie en je sociale omgeving zijn van groot belang om succesvol je opleiding af te ronden en carrière te maken. Het helpt als je een paar rolmodellen in je omgeving hebt, die jou een juiste duw in de juiste richting kunnen geven. Een netwerk is heel belangrijk. Vroeger noemde je dat een kruiwagen. Onze jobhunters nemen die rol van kruiwagen over. Zij kennen jou en de ze kennen de arbeidsmarkt. Zij kunnen zorgen voor een goede match. Zij zien ook of er nog wat aan je cv geschaafd kan worden. Ze zorgen voor een sollicitatietraining. Ze bereiden het sollicitatiegesprek voor. Ze gaan nog net niet mee op gesprek.

Succes
Onze jobhunters werken aan het bieden van gelijke kansen. En dat heeft succes. Vanaf de start in 2019 hebben we bijna 700 mensen begeleid naar werk. Het mooie eraan is dat mensen naar ons toekomen omdat een familielid of vriend via ons werk heeft gevonden. Goed voorbeeld inspireert anderen om ook die stap te zetten. We wijzen niemand af. Iedereen is welkom.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK