Parels van Zuidoost: Ama’s Bloei & Groei

Ama’s Bloei & Groei

Ze herinnert zich nog het leven in Ghana, het land van haar vader. Ze herinnert zich haar Surinaamse moeder die een kostgrondje had waarop zij eten verbouwde en Ama mocht als klein meisje de tomaten gaan plukken. De groenten en de kruiden verzamelde ze zodat moeder kon koken. Ze herinnert zich dat haar moeder de familie uit Suriname om zaadjes vroeg, zodat zij in Ghana haar eigen tuin met Surinaamse bloemen kon kweken. In die tuin speelde de kleine Ama. Die momenten waarop haar moeder met plezier in de aarde wroette in haar eigen ‘heimwee tuin’, heeft Ama in haar onderbewuste opgeslagen. ‘’Dat kan toch niet anders’’, vraag ik haar. ‘’Hoe kom je anders op het idee om het project Bloei & Groei te starten in Amsterdam Zuidoost?’’

‘‘Zo, heb ik er niet eerder naar gekeken’’, vertelt Ama Koranteng Kumi verrast. ‘’Bijna niemand begreep mij toen ik vertelde dat ik een groene oase wilde creëren, noem het ‘a healing garden’ waar vrouwen de kracht van de natuur beleven. ‘Self care’ wilde ik mogelijk maken. Voor vrouwen die zichzelf ondergeschikt maken aan het werk, de kinderen, familie. Altijd de ander voor laten gaan. Altijd sterk willen zijn. Soms hebben we littekens, dragen we de pijn van onze voormoeders in ons, waarvan we moeten helen. Ik wilde een veilige ontmoetingsplek creëren waar men in het werken met de natuur elkaar kan opvangen, ervaringen kan uitwisselen en elkaar kan adviseren over voeding en levensvragen. Er was geen ander voorbeeld van het concept van tuinieren voor mentaal en emotionele ondersteuning. Ik zocht partners hiervoor, maar moest spreken als Brugman. Men vond het maar vreemd.‘’

Welke reacties kreeg je dan?
‘’Tuinieren is niets voor mensen in Zuidoost. Dat is voor die witte yuppies uit de stad. Niemand zal erop afkomen. Iedereen is te druk bezig.’’ Ama bleef trouw aan haar droom en Bloei & Groei is in vijf jaar een begrip in Zuidoost met tuinen in Gein, Gaasperdam, Venserpolder en de H-buurt. Buitenlandse gasten zijn nieuwsgierig naar de methodiek van deze ‘healing, food en community garden.’ De documentaire over Bloei & Groei die in het Bijlmer Parktheater in première ging, verscheen 1 april 2019 op TV. Hiermee staat deze professionele organisatie op de landelijke kaart.

Ik vraag Ama waar ze het meest trots op is. ‘‘Ik ben vanaf het begin door Schooltuin Gaasperdam serieus genomen. Bepaalde vrouwen uit Zuidoost, ik noem ze mijn bigi sma, hebben zich in het begin als moeders over mij ontfermd en mij aangespoord. Ik ben trots op ons team en geraakt door verhalen als die van een deelneemster voor wie de tuin haar redding was, haar reden om uit bed te komen tijdens een rouwproces. En ik ben trots op de Bloei & Groei Academie die wij onlangs hebben opgericht om mensen op te leiden tot tuincoaches. Wij rekenen op veel aanmeldingen.’’

Ama’s moeder plantte het zaadje in haar en de groene oases nemen nu Zuidoost over en geven vrouwen zuurstof om te ademen.

Ernestine Comvalius

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK