Tanja Jadnanansing: ‘’Ik wil de ziel van Zuidoost in al haar glorie blootleggen.’’

Tanja Jadnanansing

Sinds juni 2018 heeft stadsdeel Zuidoost een nieuw dagelijks bestuur. In deze editie is Tanja Jadnanansing van de Partij van de Arbeid (PvdA) aan de beurt voor een rondje kennismaking.

Voor de 51-jarige Tanja is de Bijlmer bekend terrein. In 1987 verhuisde ze van Suriname naar dit koude kikkerland om zich te verdiepen in een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam-Zuid. “Ik voelde mij licht ontheemd, maar ik wist dat ik op vrijdagmiddag altijd in de metro naar Kraaiennest kon stappen om naar mijn tante in Koningshoef te gaan. Daar waar de geuren en klanken bekend zijn en daar waar het verhaal waar ik vandaan kom wordt verteld.’’

Van landelijk naar lokaal
Sindsdien heeft Tanja een loffelijke carrière opgebouwd. Ze werd medeoprichter en directeur bij een jongereninformatiecentrum in Amsterdam, oefende verschillende functies uit bij grote omroepen zoals de NOS en de NPO, gaf les op het Albeda College in Rotterdam en schopte het tot Tweede Kamerlid. ‘’Alles wat ik heb gedaan heeft mij klaargestoomd voor deze baan. Ik denk dat het helpt dat ik eerst ervaring heb opgedaan in de landelijke politiek, zodat ik mij nu optimaal kan inzetten voor het stadsdeel op lokaal niveau. Daarnaast vroeg ik me altijd af hoe de beslissingen die we maken in de Tweede Kamer zich ontvouwen bij bewoners. Hier in het stadsdeel kun je dat echt zien. Dat vind ik heel mooi.’’

Inspiratie
De rode draad in Tanja’s werk is haar focus op de jeugd met nadruk op het onderwijs. “Het grappige is dat ik me vóór de functie van stadsdeelvoorzitter vooral richtte op jongeren van 15 tot en met 25 jaar.” De sterke link met Zuidoost is deels tot stand gekomen door haar functie als mentor waarin ze jongeren begeleidt. Het merendeel hiervan is afkomstig uit Zuidoost en woont hier nog steeds. ‘’Vanaf mijn 28ste ben ik mentor en heb ik mij echt verbonden aan de jongeren in dit stadsdeel. Nu ik me inzet voor stadsdeel Zuidoost ben ik me juist ook gaan verhouden tot kinderen. In buurthuis Ala Kondre verzamelde ik bij diverse ouders ideeën om ze beter te kunnen ondersteunen. Een 10-jarige jongen antwoordde vervolgens: ‘Kunt u ervoor zorgen dat mensen mij niet meer arm noemen? Mijn ouders hebben weinig geld, maar dat maakt mij niet arm want ik kan heel veel!’ Dat vond ik prachtig en dat is de inspiratie die ik vasthoud voor de resterende 3,5 jaar als stadsdeelvoorzitter.’’

Daarnaast haalt Tanja ook inspiratie uit het lied Het Beste Beloofd van muzikant Orville Breeveld, wat ook wel het volkslied van Amsterdam Zuidoost wordt genoemd. “Ik heb soms het gevoel dat Orville dit nummer speciaal voor mij heeft geschreven, want dit is écht hoe ik in het leven sta. De visie waar hij over zingt, deel ik. Elke ochtend tijdens mijn fietstocht naar het stadsdeelkantoor luister ik naar dit nummer. Het geeft me zoveel energie.’’

Ziel van Zuidoost
‘’Zuidoost is interessant: met haar 170 nationaliteiten en enorme gastvrijheid. Er zijn wel enorme uitdagingen, maar tegelijkertijd is er ook veel veerkracht. Daarom wil ik hier zijn, gewoon vanwege de mensen.” Eén van haar doelstellingen is dan ook om bewoners hun eigen potentie te laten inzien en zo de ziel van Zuidoost in al haar glorie bloot te leggen. “Ik weet dat 3,5 jaar een korte termijn is om dit te bereiken, maar ik wil in ieder geval de katalyserende factor zijn.’’

Kunst & Cultuur
‘’We hebben heel veel moois in Zuidoost en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat al dit moois ook de aandacht krijgt die het verdient. Mijn ambitie is om ervoor te zorgen dat ‘onze’ kunst en cultuur het kloppend hart wordt van het culturele veld in de stad.’’

Preventie Jeugdcriminaliteit
Tanja wil niet onnodig het wiel opnieuw uitvinden als het aankomt op maatregelen tegen jeugdcriminaliteit. “Er zijn al zoveel mensen die goed bezig zijn en verantwoordelijkheid willen nemen, zoals de Zuidoost Safety Movement (ZSM), een groep bezorgde moeders die de handen ineen sloeg. Het is nu mijn taak om deze groepen naar voren te schuiven en hen de middelen te geven zodat ze ook daadwerkelijk verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

Onderwijs
Voor het komende jaar staan er twee grote punten op de agenda voor het onderwijs in Zuidoost. Allereerst wil Tanja de gemiddelde Cito-scores in Zuidoost tot een hoger niveau tillen. Daarnaast is het belangrijk dat de jongeren in Zuidoost ‘empowered’ worden. “Ik zie dat veel jongeren een laag zelfbeeld hebben, en dat wil ik veranderen naar krachtige zelfbeelden. Op de middelbare scholen worden er dan ook empowerment-trainingen voor jongeren geïntroduceerd.”

De mooiste plek
Bijlmer&Meer stelde aan Tanja nog de beroemde vraag ‘Wat is de mooiste plek in Zuidoost?’ uit de maandelijkse rubriek Bijlmer van. Haar antwoord luidde: ‘’Zuidoost heeft zoveel mooie plekken. Van Heesterveld community met al haar mooie kleuren tot de Gaasperplas en binnenkort het Mi Oso-project, maar de mooiste plek is toch wel de harten van de bewoners van Zuidoost. Ik hoop dat ik aan het einde van mijn ambt een plek heb veroverd in de harten van de bewoners.’’

Ter afsluiting vroegen we ons af of Tanja nog een boodschap heeft voor de bewoners van Zuidoost. ‘’Ik wil een quote van de auteur Sisonke Msimang meegeven die mij erg inspireert: ‘If a story moves you, act on it’. Die vind ik prachtig. Dus ik wil zeggen als een verhaal je ontroert, ‘like’ het dan niet alleen op social media, maar doe iets!’’

Bijlmer&Meer wenst Tanja Jadnanansing veel succes tijdens het bestuurstermijn. Wij zullen alle ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Tanja Jadnanansing
Tanja Jadnanansing, voorzitter dagelijks bestuur Amsterdam Zuidoost.

Interview door Xiomara Mak.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK