Parel van Zuidoost: André Reeder, Bijlmer Believer!

André Reeder

Andre Reeder woont al 41 jaar ‘tussen zijn mensen’ in Zuidoost. In Kon Esi Baka, waar hij elke woensdag na de markt van Reigersbos zijn kopje koffie drinkt, vertelt hij waarom hij zo lang in de Bijlmer woont.

‘‘Hier kan ik mezelf zijn. De ene dag zit ik tori te praten met mijn vriend bij een ontbijt in La Place, het andere moment wandel ik over de markt en kom vele bekenden tegen. In de ochtend lees ik mijn krant bij bakker Jongemans met een bagel en een espresso. Om in de vorm te blijven sport ik een paar keer in de week bij Henny Pleizier in Gein. Hier in Zuidoost heb ik mijn sociale leven opgebouwd.’’

‘‘Je hebt jarenlang in Utrecht gewoond, wat bracht jou naar Zuidoost?’’, vraag ik aan Andre.

Andre vertelt: ‘‘Onder druk van mijn vader heb ik eerst Geologie gestudeerd. Dat is aardkunde. Je onderzoekt de structuur van de aarde, hoe het gaat met de aardkorst, of er bijvoorbeeld mineralen zijn. Mijn artistieke hart wilde iets anders en uiteindelijk heb ik naar mijn hart geluisterd en in Amsterdam de filmacademie gevolgd. Omdat ik al regelmatig hier kwam als activist van de LOSON tegen racisme, voor gelijke rechten voor migranten en in het bijzonder voor de Surinaamse gemeenschap, kende ik al veel mensen in Zuidoost.’’

‘‘Pim de la Parra, Frank Zichem en jij zijn de eerste Surinamers die de filmacademie voltooiden. Ik weet dat je films op YouTube staan. Kun je de lezers vertellen welke ze zeker moeten bekijken?’’

Andre: ‘‘Mijn films zijn vooral in de jaren ‘80 en begin ‘90 gemaakt. Ze waren toen taboedoorbrekend. ‘Aan Niets Overleden’ is mijn film over aids in de Surinaamse gemeenschap. ‘Glad to be Gay’ was ook een baanbrekende film die de schaamte doorbrak. Mijn film ‘Onderneming Onderdak’ is de eerste documentaire over de wantoestanden in de pensions in de jaren ’70 en ‘80 waar toenmalige Antillianen en Surinamers werden opgevangen.’’

Ik heb gehoord dat Andre nu ook bezig is met radioprogramma’s, ik vraag hem daar meer over te vertellen.

‘‘Ik werk bij Venzo, wat een groot deel van mijn leefplezier bepaalt. Ik werk voor de actieve bewoners van Zuidoost. Hun inspirerende verhalen komen terug in Venzo’s maandelijkse radioprogramma dat via Mart radio op zaterdag tussen 12:00 en 13.00 uur te horen is. De helft van het programma besteed ik aan een gesprek met een actieve bewoner, de andere helft vertel ik over de trainingen voor bewoners en ander nieuws. Dat lardeer ik met oude soulmuziek uit mijn tijd, zoals Aretha Franklin en Ella Fitzgerald. Ik ga ook op zoek naar jonge artiesten zoals Sharifa Yorks uit de Bijlmer die een talentenprogramma van RTL4 won.’’

Andre is een echte Bijlmer Believer. ‘‘Heb je een boodschap voor de lezers?’’, vraag ik aan hem.

‘‘De gentrificatie stoort mij. Mensen met geld die geen binding met dit stadsdeel hebben, zullen massaal hier neerstrijken. De koopwoningen en de hoge huurprijzen, verdrijven mensen van Zuidoost, vrees ik. De unieke multiculturele samenstelling van Zuidoost mag niet verloren gaan. Ik wil via Venzo de actieve bewoners en hun organisaties nog meer steunen. Zuidoost heeft de grootste zwarte gemeenschap. Het is de bakermat voor multicultureel onderwijs, een voorbeeld voor hoe mensen met verschillende achtergronden met elkaar omgaan. Dit is het Nieuwe Nederland.’’

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK