Bijlmer Pioniers: Agartha Frimpong

Agartha Frimpong

Fietsenlessen Geven Vrijheid [1984 – heden]

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

Agartha Frimpong kwam in 1984 vanuit Kukurantumi, een klein stadje in de oostelijke regio van Ghana, naar Amsterdam Zuidoost opzoek naar een beter leven. Ze had verschillende banen om te overleven en ze slaagde er al snel in om haar eigen winkel te openen. Door een gebrek aan financiën, geletterdheid en onvoldoende kennis van het Nederlandse systeem ging haar onderneming failliet. Ze raakte werkloos en kwam in een situatie terecht die vele hindernissen opwierp die in haar perspectief moeilijk te overwinnen waren. Zij raakte geïnspireerd door haar omgeving en gaf het haar kracht om niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen het tij te keren.

Gezonde leefstijl
‘‘Ik zag, in mijn omgeving, dat er veel bewoners uit de Bijlmer ongezond leefden en ziektes kregen. De eerste gedachte die er bij mij opkwam, was mensen in beweging te krijgen en een gezonder leefstijl aan te leren. Zelf heb ik nooit kunnen fietsen, maar ik heb dat mijzelf aangeleerd. Ik bedacht dus een plan waarin ik andere vrouwen, van verschillende culturen, in de Bijlmer ook zou kunnen mobiliseren om ze te leren fietsen en daardoor meer te bewegen. Hieruit is in samenwerking met de gemeente Amsterdam, Stichting Woman Motivation & Integration, ontstaan.’’

2000 vrouwen
‘‘In 2009 startte ik met ongeveer 23 vrouwen en 30 fietsen. Vandaag de dag heb ik meer dan 2000 vrouwen in de Bijlmer leren fietsen. Als de vrouwen het traject van zes weken hebben doorlopen, krijgen zij een fiets van de gemeente. Ik moet toegeven dat ik toentertijd niet zo goed Nederlands kon spreken en schrijven en heb veel hulp van anderen moeten krijgen om dit alles tot stand te brengen. Als ik de dames die bij mij de fietslessen hebben gevolgd nu langs zie fietsen, zwaaien en groeten zij mij altijd heel vrolijk. Dit geeft mij voldoening.

In 2015 maakte filmmaker Fadi Hindash de documentaire “Mama Agatha” over mijn fietsproject dat op de Leiden Short Film Experience in première ging en de publieksprijs heeft gewonnen.’’

Dankbaar om te geven
“Naast de fietslessen die ik geef, is het mijn wens om de gemeenschap vreugde te brengen. Daarnaast wil ik de gemeenschap ertoe bewegen om zelf verschillende activiteiten te organiseren voor hun deel van Amsterdam Zuidoost. Een ander project van mij is bijvoorbeeld het naaien van kussens en dekens, deze schenk ik aan bejaardenhuizen. Daarnaast ben ik actief als ambassadrice voor de voorschool in de buurt. Men noemt mij in Amsterdam Zuidoost ook wel een gemeenschapsmoeder.”

Volg Bijlmer Pioniers via www.facebook.com/BijlmerPioniersbyZOGraceCreativeAgency

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK