Het leesoffensief van Zuidoost

Vanaf 5 oktober is het zover, de start van de Kinderboekenweek! Lezen is van groot belang, ook voor de allerkleinsten. Het leesoffensief zorgt er daarom voor dat de jeugd van Zuidoost tijdens deze bijzondere week, maar ook daarna, extra kan genieten van taal en het lezen van boeken.

Lezen is weten

Het leesoffensief is ongeveer een jaar geleden in het leven geroepen door de jeugdlobbyisten en de kindercommissie van Amsterdam Zuidoost. Met het oog gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar, kwamen ze tot de conclusie dat lezen en taal meer onder de aandacht moet worden gebracht. Het initiatief gaat hand in hand met de Kinderboekenweek.

Afgelopen jaar hebben alle basisscholen en voorscholen in Zuidoost een boekenpakket gekregen van PPOZO (Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost). Boeken van Anansi de spin zitten in zo’n boekenpakket.

Een heel slimme spin

Anansi de spin speelt de hoofdrol in veel West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes. Honderden jaren geleden werden in Afrika mensen tot slaaf gemaakt. Zij moesten alles achterlaten, maar namen de verhalen over de slimme spin mee. Deze verhalen zijn een deel van de Surinaamse en Caribische cultuur geworden. De spin brengt wijsheid verpakt in verhalen, die voor iedereen aansprekend zijn.  Anansi staat symbool voor de vertelcultuur die belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. De spin is daarom benoemd door het leesoffensief als mascotte. De komende tijd zul je Anansi daarom vaker tegenkomen in het stadsdeel op plekken waar veel jonge kinderen komen!

Sterker dan olifant

Het boek Anansi, sterker dan olifant is landelijk verkozen tot thematitel voor kleuters tijdens de Kinderboekenweek. De roots van de spin met Afrikaanse, Surinaamse en Caribische tint, wordt hiermee door heel Nederland verspreid. De basisscholen in Zuidoost  besteden op verschillende manieren aandacht aan de kinderboekenweek. Zo komen er schrijvers langs om voor te lezen, te praten over boeken én het belang van lezen en verhalen vertellen. Anderen gaan naar het theater en wonen een voorstelling. Ook worden er boekmarkten georganiseerd. En meerdere basisscholen in Zuidoost zijn bezig met het renoveren van de schoolbibliotheken met een geheel nieuwe collectie!

Doe mee!

Iedereen die het belangrijk vindt om leesplezier en voorlezen te bevorderen, draagt bij aan het initiatief binnen het stadsdeel. Het is een samenwerking vanuit het Masterplan Zuidoost met kinderen, ouders, grootouders, de Openbare Bibliotheek, basisscholen, PPOZO, gemeente Amsterdam, voorscholen, de Bijlmer Bookstore en het Ouder- en Kindteam. We nodigen iedereen uit om mee te doen.

Heb je vragen of ideeën?
Mail dan naar info@zoiszuidoost.nl

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK