Zuidoost pakt Nelson Mandelapark aan

Het stadsdeel maakt werk van een stadspark in Zuidoost; het Nelson Mandelapark. Volgens de  toekomstvisie komt er een softbalveld en meer urban sports. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. “Hier was al lang behoefte aan. Ik ben blij dat we dit in het park een mooie plek gaan geven,” stelt Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. Ook worden voorzieningen uitgebreid, komt er een horecapunt en pierenbadje. Voor het zover is, gaat de visie de inspraak in. Deze is van 21 maart tot en met 1 mei dit jaar. De Stadsdeelcommissie Zuidoost stelde afgelopen donderdag het advies vast.

Het Nelson Mandelapark is een druk bezochte locatie met veel functies en gebruikers. Zoals het sportpark aan weerszijden van de Karspeldreef, het festivalterrein van Kwakoe en het gedenkteken van Nelson Mandela. Daar is een integrale aanpak voor nodig. Ook met oog op groeiend aantal inwoners (tot 2040 komen er zo’n 39.000 woningen bij in Zuidoost, waaronder een groot aantal in Amstel III maar ook deels in omgeving van Nelson Mandelapark) en daarmee intensiever gebruik van het park. Daar hoort volgens Dirk de Jager een mooi en kwalitatief sterk Nelson Mandelapark bij. “We zagen in coronatijd al het belang van goede groenvoorzieningen. Voor ontspanning, ontmoeting en afleiding. Zuidoost is een groen stadsdeel. Het is ook een bijzondere kwaliteit van Zuidoost. Dat willen we kwalitatief versterken, ook met oog op komende stedelijke vernieuwing, waarmee we doorgroeien tot misschien wel het grootste stadsdeel van Amsterdam.”

Verbeterd
Om dat te bereiken worden de paden verbeterd. Net als de verbinding tussen het Bijlmer Sportpark en het stadspark. Sport en spel krijgen ook een impuls met de aanleg van een softbalveld en meer straatsport/urban sportfaciliteiten en een pierenbadje. Een horecapunt maakt ook deel uit van de toekomstplannen. Al met al ontstaat zo een verbeterde groene leefomgeving, sterkere sport- en spelfaciliteiten en veel ontmoetingsplekken.

Participatie
Voor de toekomstvisie is dankbaar geput uit het participatietraject. Zo is er ook aandacht voor sportende ouders en hun kinderen. Duidelijk werd ook de waardering voor het park. Hoog scoren het groen, de bomen en natuur, maar ook de overzichtelijkheid, de ruimte en de rust. Ook de sport en spelgelegenheden worden gewaardeerd en mogen verder worden versterkt.

Prachtige groene entree
Met het Nelson Mandelapark, het  Brasapark (waarvan de naam vorige week bekend werd gemaakt) en het Gaasperpark ontstaat een enorm groene verbinding.  Bovendien groeit het Nelson Mandelapark door naar een volwaardig stadspark. Iets waar Dirk de Jager trots op is. “Hiermee krijgen we niet alleen een modern park, maar ook een prachtige groene entree van Amsterdam met het omliggend gebied. Je fietst of wandelt bij wijze van spreken vanaf de Amsterdamse Poort door het groen naar Weesp, Abcoude en andere prachtige plaatsen.”

Kwakoe
Volgens de toekomstvisie blijft het Kwakoe festival de huidige plek houden in het Nelson Mandelapark. De Jager. “Daar zijn we goed in geslaagd. Daarmee blijft er voldoende ruimte voor een volwaardig festival. Een evenement dat een begrip is in Zuidoost en wijde omgeving.”

Midden in de Bijlmermeer
Het Nelson Mandelapark ligt middenin de Bijlmermeer. In het park ligt een groot accent op sport en bewegen. Dit stadspark is ongeveer 43 hectare groot. Het park, aangelegd in 1970, toen onder de naam Bijlmerpark, is ruim tien jaar geleden ingrijpend vernieuwd. Tijd voor een nieuwe aanpak. In 2o14 veranderde de naam in Nelson Mandelapark.

Masterplan Zuidoost
In de plannen wordt ook relatie gelegd met het Masterplan Zuidoost. Een plan dat zich de komende twintig jaar richt op onder meer wonen, onderwijs, veiligheid en werk. De focus in het plan ligt op jongeren tot 31 jaar, die dezelfde kansen en mogelijkheden moeten hebben om zich te ontwikkelen, veilig op te groeien en een goede baan te vinden als andere jongeren in Amsterdam en Nederland. “kwaliteit van de openbare ruimte is essentieel voor voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren,” stelt De Jager. ” Denk aan veilig routes, plekken om te “zijn”, te spelen en te sporten.”

Planning
Na de inspraakperiode volgt vaststelling in het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. De werkzaamheden aan het park beginnen op zijn vroegst eind 2023.

Meer weten?
https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/parken/nelson-mandelapark.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK