Zeg NEE tegen drugs… te beginnen in Reigersbos!

drugs

Het team van de stichting Geen Drugs-Wel Leven verspreidt iedere laatste zaterdag van de maand voorlichtingsboekjes over drugs. Elke maand wordt een ander gebied in Amsterdam Zuidoost aangedaan. Afgelopen maand was Reigersbos aan de beurt.

Broedplaats De Kazerne
De anti-drugs squad had als uitvalbasis de Kazerne; het nieuw te openen buurthuis in Reigersbos. Voorzitster van het bewonersplatform Reigersbos, Simone Anna de Jong, die met haar Heart4you project de activiteiten van de stichting Geen Drugs Wel-Leven steunt, had geregeld dat het team in de Kazerne terecht kon voor een kop koffie en om de actie te coördineren.

Cameraploeg mee
Het plan voor afgelopen zaterdag was om met name het winkelend publiek en de winkeliers te bereiken, en hiervan een aantal filmopnames te maken, ter voorbereiding op een informatiefilmpje dat over de stichting gemaakt gaat worden voor het programma In de ban van, van RTL-7. Om die reden had het team een cameraman mee, en werden er (uiteraard met toestemming) een aantal mensen geïnterviewd over de actie.

Reacties op de actie
Veel bewoners vinden het geven van eerlijke drugsvoorlichting een goede actie. Een vrijwilliger van het team sprak met een dame van eind 50 die alles gebruikt had; van marihuana tot cocaïne en zelfs heroïne. Het had haar veel moeite gekost om clean te worden. Ze stond volledig achter het geven van goede voorlichting en meldde zich ter plekke aan om ook vrijwilligster te worden voor de stichting.

Een andere bewoner gaf aan dat er in Reigersbos regelmatig criminaliteit voorkomt die gerelateerd is aan drugsgebruik, en ook hij vond dat er meer aan drugsvoorlichting zou moeten worden gedaan.

Voorlichting in de vorm van boekjes en lezingen
Naast het verspreiden en uitdelen van voorlichtingsboekjes met feiten over de korte en lange termijneffecten van verschillende soorten drugs, geven vrijwilligers van de stichting Geen Drugs- Wel Leven tevens lezingen op lagere en middelbare scholen. Deze lezingen zijn gebaseerd op een serie van acht succesvolle drugs-lezingen uit Zweden, die daar over een periode van 25 jaar aan meer dan 740.000 leerlingen zijn gegeven.

In Zweden is het op scholen verplicht om voorlichting te geven over drugs; wat door de jaren heen geleid heeft tot een trendbreuk en ervoor gezorgd heeft dat steeds minder jongeren met drugs beginnen. De stichting maakt zich er sterk voor om dit in Nederland ook te bereiken.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK