Worthy de Jong: “Ik wil laten zien hoe mooi het Nederlandse basketbal is.”

Worthy de Jong

Professioneel basketballer Worthy de Jong heeft internationaal zijn naam gevestigd. Zijn missie is nu om basketbal in Nederland op de kaart te zetten.

Worthy vertrok op 2-jarige leeftijd met zijn ouders van Suriname naar Nederland, waar hij opgroeide in de Bijlmer. “Ik voelde me hier altijd op mijn gemak, maar je kunt er niet omheen dat er veel geweld en drugs was.” Naast de dagelijkse criminaliteit was de Bijlmer, tot op de dag van vandaag, ook rijk aan culturele diversiteit. “Dit heeft me gevormd als persoon, omdat ik ook de normen en waarden heb meegekregen van andere culturen.”

Hij was 11 jaar toen hij zich aansloot bij basketbalvereniging Club 2000 in Reigersbos. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn vader die jarenlang op het hoogste niveau basketbalde in Suriname. “Mijn vader wilde eigenlijk dat ik ging voetballen, maar ik wilde weten of ik beter dan hem kon worden. Dat was mijn motivatie.”

Meest waardevolle speler
Zijn ambitie bracht hem naar de Verenigde Staten, toen hij in 2006 een studiebeurs kreeg bij Ranger College in Texas. Zijn droom om op internationaal niveau te spelen, kreeg daar echter een valse start. “Het was niet wat ik had verwacht. Ik had geen uitlaatklep om tot mezelf te komen.” Zijn dagen bestonden uit meerdere trainingen met tussendoor colleges. Van zijn sociale leven, die hij gewend was in Nederland, bleef niks over. “Als je ergens succesvol in wilt zijn, moet je er ook af en toe van wegstappen om jezelf op te laden. Anders raak je fysiek en mentaal uitgeput.”

Zijn teleurstelling werd opgemerkt door zijn vrienden, die een enkeltje naar Nederland kochten voor de basketbalspeler. Eenmaal thuis, kon Worthy het niet opbrengen om het basketbalveld op te stappen. Na een peptalk van zijn vrienden, begon hij te trainen bij de Orca’s op Urk. “Ik kreeg het plezier in basketbal weer terug en ik kon lekker mezelf zijn. Als je plezier hebt in wat je doet, zullen de motivatie om beter te worden en het succes vanzelf volgen.” Na tien wedstrijden tekende hij dan ook een contract bij de club Rotterdam Challengers, die nu bekend staat als Feyenoord Basketbal. Deze club speelt in de Eredivisie, het hoogste landelijke niveau in het Nederlandse basketbal. Hiermee lanceerde Worthy zijn professionele basketbal-carrière. Inmiddels is de topsporter uitgeroepen tot Most Improved Player of the Year in 2011, maakt hij sinds 2012 onderdeel uit van het nationale team, veroverde hij van 2012 tot 2016 een plek in het All-Star Team van The Dutch Basketball League en werd hij uitgeroepen tot Most Valuable Player of the Year in 2016. Worthy is dit jaar uitgeroepen tot de beste Defensive Player of the Year van Europa. Bij zijn huidige club ZZ Leiden is hij topscorer aller tijden.

Neerlands trots
Naast zijn streven om kampioen te worden in de Europese competitie, is hij entrepreneur. Zijn kinderkledinglijn Julien Maze is duurzaam geproduceerd en gefabriceerd, en promoot diversiteit. “Een privéleven is niet altijd makkelijk te combineren met topsport, maar basketbal brengt wel brood op de plank. Dat is ook belangrijk.” Steun van de directe omgeving is daarom onmisbaar. Worthy is dankbaar dat zijn ouders, vriendin en vrienden hem altijd hebben gesteund. “Mijn moeder zorgde ervoor dat ik kon basketballen. Ze bracht me naar wedstrijden en dankzij haar heb ik me op elk niveau kunnen ontwikkelen. En mijn vriendin is mijn grootste motivatie om succesvol te zijn in het leven, als basketballer maar ook als mens. Zij staat altijd voor me klaar en zorgt voor de kinderen wanneer ik moet basketballen. Zij is, samen met mijn moeder, de sterkste vrouw aan mijn zijde.” Worthy heeft zijn ultieme doel nog niet bereikt.

“Ik wil laten zien hoe mooi het Nederlandse basketbal is.” Deze sport blijft een ondergeschoven kindje in Nederland in vergelijking met andere sporten, zoals voetbal. “Basketbal heeft alle elementen die nodig zijn om van een sport te houden. Het is een schaakspel vol scores en entertaining.” Daarom wil Worthy meer bekendheid genereren en de sport tot een hoger niveau tillen. “Aan het einde van mijn carrière wil ik trots zijn dat ik hieraan heb bijgedragen voor de volgende generatie.”

PRO League
De hele maand juni zal Worthy deelnemen aan de competitie in de 3×3 PRO League. De 3×3 PRO League is het strijdtoneel voor de beste (3X3) basketballers in Nederlands, Worthy zal het dus opnemen tegen de absolute top van Nederland. Deze league draagt daarnaast bij aan de ontwikkeling van de sport in Nederland en kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 in Tokyo.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK