Basketbalspeler Alexander Taylor: “Je moet mentaal sterk zijn.”

Alexander Taylor

De 21-jarige basketbalspeler Alexander Taylor groeide op in de Bijlmer. De mooie momenten tijdens zijn jeugd in dit stadsdeel wisselde zich af met keuzes om niet het verkeerde pad op te gaan. Terwijl een deel van zijn vrienden jointjes rookten of kattenkwaad uithaalden, richtte hij zich op de sport. “De gedachte dat ik anders nooit prof zou kunnen worden, zat altijd in mijn achterhoofd.”

Uitdaging
Zijn neef nam hem mee naar een basketbaltraining. “Ik ben altijd sportief geweest, dus als iemand me vraagt om mee te gaan naar een training ben ik er meteen klaar voor.” Tijdens die eerste kennismaking met basketbal gooide de 13-jarige Alexander direct een driepunter. “Het was liefde op het eerste gezicht.”

Hij sloot zich aan bij basketbalvereniging Club 2000 in Zuidoost, waarna hij vier seizoenen speelde in het jeugdteam van club Apollo in de Dutch Basketball League (voorheen Eredivisie), het hoogst haalbare nationale niveau. Hier slaagde Alexander erin om drie keer Nederlands kampioen te worden. “Zulke belangrijke wedstrijden brengen veel druk met zich mee, maar ik hou wel van een uitdaging. Ik laat me niet beïnvloeden door wat anderen zeggen: ik laat mijn spel voor me spreken.”

Deze no nonsense-mentaliteit is noodzakelijk voor een basketbalspeler. Het spel bestaat namelijk ook uit mentaal ellebogenwerk: tegenstanders kleineren en dagen uit om elkaar onzeker te maken en vervolgens makkelijker te kunnen scoren. “Je moet dus wel stevig in je schoenen staan. Ik was altijd al koppig als kleine jongen, dus dat komt juist goed van pas tijdens het basketballen.” Tegelijkertijd haalt deze uitdagende houding ook het beste naar boven in beide spelers: “Als iemand me uitdaagt, ga ik nog meer mijn best doen om te scoren om te laten zien wie wie is.”

3×3 Basketball
Daarnaast is Alexander ook actief in het 3×3 basketball, een explosievere basketbal-variant. Hier wordt er met drie tegen drie gespeeld in plaats van de gebruikelijke vijf tegen vijf indeling. “Het spel duurt tien minuten en er is geen coach aan de zijlijn die instructies geeft: de spelers bespreken de strategie met elkaar. Je moet veel sneller schakelen, denken en reageren. Elke speler krijgt de bal, dus je bent altijd bezig.”

Alexanders doel is om 3×3 basketball uit te breiden in Nederland, onder andere door deelname aan de 3X3 Pro League. Gedurende twaalf wedstrijddagen, verdeeld over drie locaties, strijden twaalf mannenteams, waaronder ook professionele 5×5-spelers, om grote prijzen met een totaalbedrag van 50.000 dollar. De 3X3 Pro League wordt georganiseerd door 3X3 PRO in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond (NBB).

Talentontwikkeling
Ondertussen maakt Alexander zich op om te gaan spelen voor BC Gaasperdam Warriors in de Bijlmer. Hier wil hij een 5×5-basketbalteam oprichten dat bestaat uit verschillende talenten uit Zuidoost. “We willen talenten uit de laagste klas naar Dutch Basketball League helpen. Uiteindelijk hoef je dus niet meer naar een andere stad om op het hoogste niveau te kunnen spelen, maar hebben we hier straks een professionele basketbalclub.” Via een selectietraining worden de beste spelers gekozen en vanaf september gaat de uitdaging van start. “Het is een kwestie van kampioenschappen winnen en promoveren.”

Naast zijn positie in het basketbalteam staat Alexander ook langs de zijlijn om anderen te coachen. Hij geeft basketbal-les op scholen en begeleidt een team van spelers onder de 20 jaar bij de Gaasperdam Warriors. “Ik hou ervan om progressie bij anderen te zien. Om te coachen zijn communicatieve vaardigheden belangrijk omdat je goed feedback moet kunnen geven. Als coach treedt je ook op als vaderfiguur om er voor die jongens te zijn. Veel van hen gaan naar basketbaltraining om hun zorgen te vergeten. Als coach help je ze verder door echt interesse te tonen.”

Doorzetten
Als speler heeft zijn carrière ook moeilijke momenten gekend. “Wanneer je je wil aansluiten bij een club, word je niet altijd welkom geheten. Ze kiezen vaak achternaam boven talent. Het is een kwestie van doorzetten en laten zien dat je het in je hebt. Je moet jezelf bewijzen. Je moet alles geven en laten zien dat jij de beste bent. Aan het einde van de tunnel schijnt altijd het licht. Nooit opgeven dus.”

 

 

Door Raksha Hoost

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK