Wordt ‘de boom die alles zag’ Nederlandse boom van het jaar?

De iconische ‘boom die alles zag’ in het Bijlmer Museum, is in de race voor uitverkiezing tot Nederlandse boom van het jaar. Deze landelijke verkiezing gaat vooraf aan een Europese verkiezing (treeoftheyear.org) Vooral het verhaal achter de boom is van belang. Per provincie kiest een vakjury een boom. Een van de kandidaten is ‘de boom die alles zag’. Deze twaalf genomineerde bomen komen vervolgens in Dagblad Trouw en op een speciale website, waarna het stemmen op de boom kan beginnen. Dit is rond augustus. Binnenkort volgt meer informatie.

Dit jaar is de derde editie. Vorig jaar won een Brabantse boom (de Heksenboom op Landgoed Ten Vorsel te Bladel) de nationale verkiezing en werd Nederland vierde in de Europese verkiezing met zestien deelnemers.

Herdenkingspek
‘De boom die alles’ zag overleefde de Bijlmer Vliegramp, op 4 oktober 1992. Bewoners en nabestaanden hebben de plek rond deze boom vrijwel direct na de ramp ingericht als herdenkingsplek. Los van de jaarlijkse herdenking op 4 oktober vormt de boom ook het startpunt van rondleidingen. Het gebied waar de boom deel van uitmaakt, het Bijlmer Museum, is sinds 2018 beschermd stadsgezicht.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK