Wat moeten we anders doen?

Ruim een half jaar geleden startte in Venserpolder het WijkActieTeam. Het is een team van zestien personen van de zes woningcorporaties, politie en gemeente. Ze werken samen met de Buurtrechter, het Buurtteam, Venzo, HVO Querido en Zuidoost Werkt.

Het WijkActieTeam zet zich in om de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid in de buurt duurzaam te verbeteren.

In gesprek gaan
Kwartiermaker Yvonne van Ravenswaaij benadrukt dat het begint bij het herstellen van het vertrouwen bij de bewoners: “Dat kost tijd en vraagt van ons dat we dingen anders doen dan we gedaan hebben. Voor de meeste vragen zijn reguliere oplossingen, maar draagt dat bij aan het gevoel van veiligheid bij bewoners? Wat moeten wij anders doen? Bij alles wat we doen, stellen wij deze vraag.”

Het WijkActieTeam gaat bij iedere melding van een bewoner op buurtonderzoek en spreekt zowel met de melder, de aanstichter en omstanders. “We gaan de portieken in en bellen aan. Op die manier proberen we in gesprek te komen. Veel bewoners doen niet open, maar er zijn ook bewoners die wel open doen. En vaak horen we dan nog meer. Het gaat over contact met bewoners. We laten een folder met onze gegevens achter met de mededeling dat ze ons kunnen bezoeken, bellen of een bericht kunnen sturen.”

Ervaring uit het verleden
Bij bewoners is het wantrouwen naar overheidsinstanties erg groot. Dat komt vaak door slechte ervaringen uit het verleden. Na drie gesprekken met een bewoonster kwam het hoge woord eruit. Ze vertelde dat haar beide zoons, ieder afzonderlijk te maken hebben gehad met etnisch profileren. Het is een stapeling van dit soort gevallen, dat veel bewoners niets met de overheid te maken willen hebben. Om het vertrouwen terug te winnen, zijn daden en een langdurige aanpak nodig.

WijkActieTeam Venserpolder
Mail: WAT-Venserpolder@amsterdam.nl
Bel of app: 06 – 28 92 80 72

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK