Voor bewoners en door bewoners: Fonds voor Zuidoost

Fonds voor Zuidoost

Een fonds voor initiatieven om leuke dingen te doen in de buurt, de buurt mooier te maken, groener, creatiever, kleurrijker of schoner. Dat klonk het buurtcomité als muziek in de oren. In Amsterdam Oost hadden ze het al en ook in Nieuw-West en Noord is een dergelijk fonds net opgericht en actief. Voor Lesny Heikerk is er geen twijfel mogelijk. Zo’n fonds komt er ook in Zuidoost.

Geboren en getogen in Zuidoost met een groot hart voor de buurt zet Lesny zich samen met anderen elk vrij uurtje in om ook in deze wijk het fonds van de grond te krijgen. ‘Zie het als een laagdrempelige tegemoetkoming in de kosten om iets te organiseren. Een subsidieaanvraag is vaak een lang traject en voor sommige bewoners ook erg ingewikkeld. Het Fonds voor Zuidoost gaat hier verandering in brengen.’ Stichtingen en organisaties kunnen maximaal 3000 euro aanvragen en particulieren 1500 euro. Beschikbaar voor elk mooi initiatief, zonder te veel papierwerk, met aanvraagformulieren in verschillende talen en een korte aanvraagtijd van ongeveer twee weken.

De eerste stappen zijn gezet met Amsterdam Oost als voorbeeld. ‘Maar het is toch een heel ander stadsdeel, er wonen hier andere mensen dus de criteria zijn anders, we zijn nu bezig het fonds op maat te maken voor Zuidoost.’ Met ‘we’ bedoelt Lesny zichzelf en negen andere buurtbewoners. Uit alle delen van het stadsdeel, van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Dit buurtcomité zal, als het fonds er straks is, ook de aanvragen bespreken en toewijzen. Door de buurt en voor de buurt, hoe mooi is dat!

Achter de schermen komen ze bij elkaar en werken bepaalde onderwerpen in subgroepen uit om eind november het fonds te kunnen lanceren. Er worden bedrijven gezocht voor financiering en daarnaast ook naar bewoners voor donaties. Over het algemeen naar mensen die zich inzetten voor een mooier Zuidoost, want zo een initiatief kan alleen maar een glimlach opleveren. Bijlmer&Meer wenst ze heel veel succes. Wil je meer weten over het fonds voor Zuidoost? Dan kun je de ZO!Meetup bezoeken op 24 oktober waar Lesny een workshop geeft.

 

Foto: Buurtcomité Fonds voor Zuidoost (niet iedereen van het buurtcomité staat op de foto). Credits: Sheila Chiragally (www.photobushei.nl)

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK