Verkiezingstijd is verzameltijd

Verkiezingstijd is verzameltijd

Het zal je vast zijn opgevallen: In de weekenden worden onze winkelcentra overspoeld met fanatieke vrijwilligers in jassen met kleuren van hun politieke partij. Ze delen flyers en soms rozen uit. Als je ballonnen en pennen verzamelt zal je flink aan je trekken komen. Het is duidelijk dat de verkiezingen in aantocht zijn. Elk van hen hoopt dat je op 21 maart 2018 naar de stembus gaat en op hen stemt. Amsterdam Zuidoost heeft van oudsher een lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Toch roepen we je op om dit keer wél naar de stembus te gaan. Er doen veel nieuwe politieke partijen mee en die willen heel graag jouw stem vertegenwoordigen.

DIVERSITEIT
Amsterdam is de stad met de meest diverse bevolkingsopbouw wat betreft herkomst van de bewoners. Binnen Amsterdam is Zuidoost zichtbaar het meest divers. Het is daarom dus uitermate belangrijk om te laten zien dat diversiteit meetelt in het politieke landschap. Een hogere opkomst én voorkeursstemmen op kandidaten die uit ons stadsdeel komen, kunnen ervoor zorgen dat er ook de komende jaren meer rekening gehouden wordt met de wensen en behoeften van de mensen uit Zuidoost. Kijk dus goed naar kenmerken als leeftijd, geslacht en etniciteit op de lijsten van de verschillende partijen.

NIEUWKOMERS
Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 werd Zuidoost landelijk nieuws doordat de nieuwe politieke partij Artikel 1 tienduizenden stemmen ophaalde vanuit dit stadsdeel. Inmiddels heet de partij Bij1. Opvallend is wel dat er geen enkele inwoner van Zuidoost op een verkiesbare plek (top 3) staat voor de partij die zoveel aan Zuidoost te danken heeft.
Wat dat betreft hebben nieuwkomers als Ubuntu Connected Front van Iwan Leeuwin en Platform Amsterdam van Jude Wirnkar een duidelijker signatuur. Beide heren zijn volksvertegenwoordiger geweest van bestaande partijen en hebben nu hun eigen partij opgericht.
Partijen die ook niet ongenoemd mogen blijven zijn DENK die het met name in Amsterdam-West uitzonderlijk goed zal doen en Forum voor Democratie. Laatstgenoemde is een partij met controversiële uitspraken die door velen als racistisch worden beschouwd. Iets wat ze uiteraard zelf graag ontkennen.
Interessante outsiders die zeker de moeite van het bekijken waard zijn, zijn: Piratenpartij, Partij van de Ouderen, De Stem van de Straat, BasisInkomen Partij en Partij voor Iedereen.

Zoals u merkt: Er valt weer genoeg te kiezen. In de tussentijd kun je je verzameling van flyers, ballonnen, pennen en buttons elk weekend uitbreiden in een winkelcentrum bij jou in de buurt.
Wees gerust: Na 21 maart kan je weer ongestoord boodschappen doen. Politieke partijen hebben de neiging om het contact met je te mijden tot aan de volgende verkiezingen.

 

Aan het woord: Ian van der Kooye, Politiek strateeg

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK