Urmia Tjon-Affo Gefferie (61): ‘‘Ik wil het beste uit kinderen halen.’’

Urmia Tjon-Affo Gefferie

In 2020 staat Urmia Tjon-Affo Gefferie (61) 30 jaar voor de klas in Zuidoost, bij basisschool Samenspel. Gepassioneerd vertelt ze over de kinderen, haar vak en het leerklimaat. “Een prachtig beroep”, vindt ze.

“Toen ik in 1980 naar Nederland kwam, ging ik eerst bij een bank werken. Ik had een onderwijsbevoegdheid, maar was niet zeker of ik wilde lesgeven. Ik was 21 jaar. Op een dag bracht ik mijn oudste dochter naar school. De leerkracht bleek ziek. Ik bood aan om in te vallen. De directeur wilde me onmiddellijk hebben. En ik ben nooit meer weggegaan.”

Vrolijk naar huis
“Ik ontdekte hoe prachtig het beroep is. Ik vind het mooi als kinderen aan het eind van de dag vrolijk naar huis gaan. Soms is een kind verdrietig. Dan babbelen we even. Ik analyseer, observeer en daag uit. Kinderen weten wat ze aan mij hebben. Daar ben ik heel eerlijk en duidelijk in. Sommige kinderen neem ik na schooltijd apart om ze in alle rust dingen nog eens uit te leggen. Door die extra aandacht gaan ze echt vooruit. En dat is wat telt voor mij.”

Klassen voor nieuwkomers
“Ik vind OBS Samenspel echt speciaal. De kinderen komen overal vandaan. De manier van werken bevalt me hier, we zijn een fijn team. Ik kan hier mezelf zijn. Ik vind het bijzonder dat we 2 klassen voor nieuwkomers hebben. De leerlingen krijgen er extra veel taallessen.”

Jonge mensen
“We hebben jonge mensen voor de klas hard nodig. Mannen vooral ook. Leerkracht zijn is een práchtig beroep. Het werken met kinderen heeft mij enorm verrijkt. Hierdoor ben ik een dankbaarder mens geworden. Kinderen houden ons een spiegel voor. De kinderen hebben ons hard nodig. Maar als je als leerkracht niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor een ander zorgen.”

Nieuwjaarswens
“Ik wens iedereen veel liefde toe. Dat je goed voor jezelf zorgt en voor anderen in je directe omgeving. Wees vooral dankbaar voor wat je hebt. En geniet!”

Foto: Tom Feenstra

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK