Amstel III zit in de lift

Amstel III: inderdaad, nu nog bekend van de IKEA, maar niet meer voor lang. Want hier staat veel te gebeuren. Daar weet gebiedsmakelaar Monique Hofstede alles van. “Dit gebied willen we graag ontwikkelen als onderdeel van Zuidoost, in fases en met oog voor wat er al is. In ieder geval komen er veel woningen bij. En ondertussen maken we het hier alvast zo gezellig mogelijk.”

Amstel III? Dat is dat grote gebied langs het spoor tussen de Johan Cruijff ArenA en het ziekenhuis Amsterdam UMC – locatie AMC. Metrostations Bullewijk en Holendrecht vormen de toegangspoorten. Monique: “Het is nu een kantorengebied, maar in de komende jaren verrijst hier een levendige stadswijk waar het lekker wonen wordt. Tot 2027 worden hier ongeveer 5.000 woningen gebouwd. En in de periode 2027-2040 komen er nog eens 10.000 woningen bij. Dat doen we niet door alleen maar stenen te stapelen. We willen ervoor zorgen dat Amstel III straks écht bij de Bijlmer hoort en dat het ook voelt als Zuidoost. We praten veel met mensen die momenteel in de Bijlmer wonen. We vinden het belangrijk dat ook zij straks in Amstel III kunnen en willen wonen.

Amstel III.

Placemaking, heet dat
“Als al die woningen er straks staan, zijn er hier ook volop winkels, fietspaden, voetpaden, groen, bankjes en ruimte voor sport en recreatie. Een prettig vooruitzicht. Maar dat is nu nog niet het geval. Een gebiedsmakelaar is er onder andere om te zorgen dat het hier ook nú al aangenaam vertoeven is. Placemaking, heet dat. Ik ben een verbinder en een aanspreekpunt. Ik zit tussen de grote projectontwikkelaars die hier gaan bouwen, de bewoners – dat zijn er nu maar zo’n 400 – en de mensen die hier nu met van alles bezig zijn om het hier alvast gezellig te maken. Hiervoor hebben de jongens van HOBU bijvoorbeeld een opdracht gekregen van de gemeente. HOBU staat voor Holendrecht en Bullewijk. Zij komen altijd met leuke ideeën voor Amstel III. En als het gaat om een tijdelijke invulling van een pand, proberen we ook vooral om ondernemers en kunstenaars uit de Bijlmer een plek te geven.”

Een sauna in Amstel III.

Reuring, kleur en levendigheid
“Met ‘alvast gezellig maken’ bedoel ik bijvoorbeeld een kerstboom met lichtjes die hier stond. Dat zag er ontzettend gezellig uit, maar het ging wel verder dan dat. De kerstboom stond pal naast de Hondsrugweg. Waarom? Omdat we van de Hondsrugweg in de toekomst een groene zone willen maken. Er rijden dan minder of misschien wel helemaal geen auto’s meer over de Hondsrugweg. De boom stond dus bewust daar, om alvast een beetje te wennen aan groen, zeg maar. Een verlichte kerstboom heeft natuurlijk ook alles te maken met zichtbaarheid en veiligheid. We hebben hier laatst ook tulpenbollen geplant, dus als het goed is bloeit het hier in het voorjaar helemaal op. Reuring, kleur en levendigheid, dat is wat we hier willen.”

Kloosterbier uit de Bijlmer
“In Amstel III komen nu vooral mensen om te werken. Zij willen natuurlijk ook wel wat eten en drinken. Hier en daar staan er daarom foodtrucks waar ondernemers uit de buurt lekkere hapjes en drankjes verkopen. En er zitten hier een paar hele leuke tentjes. Er is over nagedacht: zo eet je in de lunchroom BijGein niet alleen een duurzame lunch, maar werd hier ook een openluchtkerstconcert gehouden. De eigenaar is ook imker in Zuidoost. Zijn honing koop je dan weer bij een ander lunchcafé in deze buurt: Oma Ietje. En je kunt hier ook naar de sauna! Op het terrein van de groene loods van restaurant De Proefzaak, naast IKEA, staan zeecontainers. En in die containers zit een sauna. In De Proefzaak brouwen ze ook hun eigen bier: Kloosterbier uit de Bijlmer.”

De Hullenberg.

Berg met waterval
“Kunst vind je hier ook: De Hullenberg. Het is een metershoge berg met een waterval en begroeiing op het terrein van De Proefzaak. Het verwijst naar de straatnamen in Amstel III die vaak zijn genoemd naar heuvels, bergen en ruggen. Toen ik ooit solliciteerde op deze functie en een rondje in het gebied Amstel III fietste, dacht ik wel: jemig, wat een verlaten vlakte. Ik zag alleen maar kantoren, steen en weinig groen. Nu werk ik hier al een tijdje en het is ongelooflijk hoe een beeld kan veranderen. Het bruist hier van de energie, ideeën en daadkracht. Ik vind het hier echt het meest fantastische stukje stad dat er is!”

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK