Tropenmuseum: Heden van het slavernijverleden

TROPENMUSEUM Met Heden van het slavernijverleden maakt de bezoeker kennis met de actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. Een verleden dat tot de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt.

Voor veel Nederlanders is de relatie tussen het slavernijverleden en het heden onduidelijk. Toch zijn de gevolgen van deze geschiedenis voor grote groepen in onze samenleving nog steeds voelbaar. Vooral voor zwarte Nederlanders is de link tussen slavernij en ongelijkheid, racisme en discriminatie pijnlijk duidelijk. Voor witte Nederlanders is dit misschien niet dagelijks het geval, maar deze gedeelde geschiedenis gaat net zo goed over hen. Het doel van de tentoonstelling is vooral de discussie op gang brengen. Wat is ons gedeelde slavernijverleden? Hoe gaan we er tegenwoordig mee om? En hoe kunnen we een gemeenschappelijke toekomst maken? Deze vragen staan centraal en wil het Tropenmuseum samen met de bezoekers verder onderzoeken. Heden van het slavernijverleden vormt een beginsel naar een vaste presentatie over de hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme (2021).

De tentoonstelling stelt de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal, het laat de geschiedenis van het slavernijverleden zien en hoe slaafgemaakten tegen het systeem in verzet kwamen. Niet alleen door opstanden en verzet, maar ook door nieuwe vormen van muziek, religie en taal te creëren – een daad van cultureel verzet, en een manier om menselijkheid terug te vorderen. De tentoonstelling laat aangrijpende betogen van Dorothy Blokland en Onias Landveld zien, de link tussen wetenschap en racisme wordt omschreven en een monumentale muur weergeeft de namen van slaafgemaakten.

Deze tentoonstelling, ontworpen door devrijervandongen, is een schot voor de boeg op een grote presentatie over het Nederlands koloniaal verleden (2021) en is samengesteld door medewerkers van het Tropenmuseum met veel hulp van externe adviseurs. Inhoudelijke reacties op de tentoonstelling zijn zeer welkom, via slavernij@tropenmuseum.nl. De laatste ontwikkelingen rondom dit thema zijn te vinden op tropenmuseum.nl/slavernij.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK