Bijlmer pioniers: Toko Kai hing

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

Van Azië naar Zuid-Amerika
Meneer Kai hing Li werd geboren in Shenzhen, China. Als oudste zoon van de familie Li was hij al jong verplicht om zijn bijdrage te leveren aan de familie. Hij verliet China om in Suriname een nieuw leven te starten waar hij ook zijn vrouw ontmoette. Een deel van zijn familie woonde al in Suriname en zijn hulp was nodig in hun bedrijf in Zuid-Amerika. Hij vertrok naar dit nieuwe land om daar aan de slag te gaan. “Dit was voor mij een goede beslissing, omdat we in Suriname een eigen toko begonnen. Vroeger was deze toko, genaamd EersteRijweg Store, al zeer geliefd bij zowel diplomaten en politici die gevestigd waren in die regio als ook bij de mama’s en de papa’s uit de buurt.”

1975
“Net als veel andere inwoners van Suriname besloot ik me in Nederland te vestigen. Het was niet de eerste keer dat ik vanuit niets iets heb opgebouwd en ik was ervan overtuigd dat dit ook zou kunnen in Nederland.” Het ondernemersklimaat in de beginjaren van de Bijlmer was heel goed. De buurt was toen sterk groeiende en meneer Kai hing opende samen met zijn vrouw de allereerste toko in de hele Bijlmer, toko Kai hing.

“De klanten zochten voedingsmiddelen die ze gewend waren te kopen in hun eigen land en voor mij was het ook dan de uitdaging naar de juiste mix aan producten op zoek te gaan. Het doet mij nog altijd plezier om nieuwe producten toe te voegen aan het assortiment en zo een breed publiek van bijzondere producten te voorzien.”

Melting pot
Tijdens het pionieren in de Bijlmer heeft meneer Li ondervonden hoe deze wijk grote ontwikkelingen heeft meegemaakt. Dit ging met ups en downs. Ganzenhoef in de G-buurt waar toko Kai hing gevestigd is, was vroeger nogal rauw en daar moet je tegen kunnen. ”Maar ook toen voelde iedereen zich thuis in mijn toko en dat is nog steeds zo.

Mijn motto is dan ook: als je honger hebt, moet je me vragen om hulp, want ik zal je niet weigeren. In sommige gevallen mocht de klant aan het einde van de maand betalen. We hebben in de loop van de jaren veel mensen kunnen helpen die dat nodig hadden. Ook nu helpen we graag, bijvoorbeeld via buurtinitiatieven.”

Liefde is de magische formule
“Om eerlijk te zijn is er niet heel veel veranderd in Ganzenhoef. Natuurlijk zijn er wel nieuwe mooie gebouwen bijgekomen en is de dreef verlaagd. Dit is allemaal gebeurd tijdens de vernieuwing van de Bijlmer”. Daarentegen vernieuwde Meneer Kai hing maar weinig als het ging om de kracht van zijn onderneming, want hij heeft zich altijd ingezet voor de vraag van zijn klanten. “Ik vind het belangrijk altijd mezelf te blijven, waarbij eerlijkheid voorop staat. Een flinke dosis humor en liefde, voor maar ook van de mensen, zorgt ervoor dat ik het werk nog altijd even leuk vind. De spirit, de kracht en de liefde die ik voel voor dit deel van Amsterdam is diepgeworteld en dat is de voornaamste reden waarom ik het al sinds 1975 in Ganzenhoef volhoud in mijn toko Kai hing. Ik ben blij dat mijn zoon Ramon en zijn personeel de traditie voortzetten.”

Door Graziëlla Hunsel Rivero

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK