Theatermaakster Yahmani Blackman wint met duo Blackman en Blokland het Fringe festival Amsterdam

Drie jaar geleden leerden Yahmani Blackman en Dorothy Blokland elkaar kennen. Met deze ontmoeting werd er niet alleen een basis gelegd voor een mooie vriendschap, maar de dames verenigden ook hun krachten in het vertellen van een persoonlijk verhaal. Het verhaal over het wel en wee van het haar van de zwarte vrouw met Afrikaanse roots. Met de voorstelling “We gaan het hebben over Haar” scoorden zij hoge ogen tijdens het Fringe festival Amsterdam. In deze column vertelt Yahmani Black over deze mijlpaal.

Wat is jouw binding met het stadsdeel Amsterdam Zuidoost?
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost. Het belangrijkste is dat Amsterdam Zuidoost ook de plek is geweest waar ik mijn liefde voor het vertellen van verhalen, theater, heb gevonden. Op 9-jarige leeftijd werd ik door mijn moeder op de Jeugdtheaterschool Zuidoost geplaatst en vanaf dat moment ben ik nooit gestopt met het maken van theater. Amsterdam Zuidoost is ook de plek waar ik mijn inspiratie vandaan haal en mijn eigen taal heb ontwikkeld als theatermaker.

Hoezo een theaterstuk over Haar?
Het begon allemaal met een expositie van een Zuid-Afrikaanse kunstenares waarvoor Dorothy en ik een performance moesten maken. Een van haar kunstwerken was een zwarte vrouw die meterslang haar vasthield. Dit kunstwerk zorgde voor een gesprek tussen mij en Dorothy over onze hair journey en wat dit betekende voor ons en de omgeving. We merkten al gauw dat ons gesprek zoveel betekenis had op onder andere het gebied van politiek, geschiedenis en het zelfbeeld van de zwarte vrouw. Het gesprek zorgde bij ons voor een zelfbewustzijn en voelde ook als een belangrijk helingsproces van een pijnlijke geschiedenis die elke zwarte vrouw draagt. Dit wilden we heel graag een podium geven, omdat het toentertijd niet op die manier besproken werd binnen de zwarte gemeenschap.

Met het stuk ” We gaan het hebben over Haar” hebben jullie onlangs het Amsterdam Fringe festival gewonnen. Was deze overwinning een verwachte overwinning van Blackman en Blokland?
Je droomt erover, maar gaat er niet vanuit dat je het ook daadwerkelijk zal winnen. We hebben in ons maakproces vanuit een zwarte doelgroep gedacht. Omdat de geschiedenis van de zwarte vrouw een gedeelde geschiedenis is, dus ook voor de witte gemeenschap, merkten we dat we ook witte programmeurs, bezoekers en theaterliefhebbers kunnen raken met ons verhaal. Wij denken daarom dat dit ook een van de redenen is dat we deze prijs hebben gewonnen.

Jullie gaan begin 2019 met dit winnende stuk mee op de Best of Fringe tour. Wat houdt deze tour in en langs welke theaters gaan jullie?
De prijs houdt in dat we in het voorjaar van 2019 in vijf theaters mogen spelen. Alleen ben ik rond die tijd met zwangerschapsverlof. Dus wij hebben nog geen specifieke data voor onze tour, omdat we daarvoor nog in overleg zijn met Fringe!

Wat zijn de toekomstplannen van Blackman en Blokland?
Wij zijn twee zelfstandige theatermakers en hebben allebei onze eigen toekomstplannen. Maar we hebben zeker nog concepten en plannen liggen die we samen willen uitvoeren. Voor de voorstelling “Wij gaan het hebben over Haar” zullen we na de zomer van 2019 touren door Nederland. Wanneer en waar precies zullen we begin volgend jaar bekend maken.

Foto: Jeffrey Flu

 

 

Door Graziëlla Hunsel Rivero

Potret Graziëlla Hunsel Rivero, Foto: Miriam van Houtert-Rijhiner.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK