Tanja Jadnanansing: ‘‘Kwaku is het community festival van Zuidoost.’’

Tanja Jadnanansing

Tanja Jadnanansing is sinds 2018 voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Hoewel ze in een drukke periode op het werk zit vond ze het toch belangrijk om tijd vrij te maken voor dit interview en de lezers van Bijlmer&Meer. Zij ontvangt maandelijks Bijlmer&Meer op haar kantoor gevestigd in Het Stadsloket aan het Anton de Komplein.

U bent nu ruim een jaar voorzitter van het Dagelijks Bestuur in Zuidoost. Hoe vaak bent u zelf naar Kwaku geweest?
‘‘Haha, wat een leuke vraag. Ik kom er al sinds mijn studententijd samen met mijn zus. Dat is nu zeker wel meer dan 20 jaar. Ik ga ook niet maar één keer, maar elke editie wel meerdere keren. Ik durf dus wel te beweren dat ik er nu al meer dan vijftig keer ben geweest. Iemand vroeg ons om mee te komen en gaf ons wel het advies dat we ons mooi moesten aankleden. Ik weet nog dat ik mooie kleren aantrok en dat mijn zus en ik ons haar föhnden. We gingen erheen en er was lekker eten. Ik weet nog dat er toen heel veel voetbal te zien was. Er was een enorme gezellige sfeer. Er is altijd lekker eten en ik kom er ook om lekker te dansen. Kwaku hoort gewoon bij de zomer in Zuidoost. Dat mag nooit verloren gaan. Tijdens Kwaku voel ik echt dat gemeenschapsgevoel dat zo kenmerkend is voor Zuidoost. Het is echt een community festival. Of je nou in je eentje komt of met een groep, je zal er altijd mensen ontmoeten die je kent en lang niet gezien hebt. Als je het over Kwaku hebt dan verschijnt er een glimlach op mensen hun gezicht.’’

Wat betekent het Kwaku Summer Festival voor Zuidoost?
‘‘Door de pittige discussies die het afgelopen jaar zijn gevoerd over de toekomst is het me nog duidelijker geworden. Als je eens wist hoeveel mensen me op de markt en op straat hebben aangesproken over Kwaku. Bijna iedereen maakt duidelijk dat het een festival is voor de gemeenschap, een plek voor een ieder om samen te komen. Iedereen heeft wel een eigen verhaal en geschiedenis met Kwaku. Het heeft mijn ogen nog meer geopend over het belang van het festival. Een oudere mevrouw op de markt zei tegen mij: ‘Kwaku is de kumba tey van Zuidoost’. Hiermee bedoelt ze dat het de navelstreng, het bindmiddel, is voor de Bijlmer. Voor mij betekent het dat het zomerfestival een community festival is dat hoort in het Nelson Mandelapark en dat past in het hart van de Bijlmer. De sfeer is uniek. Je haalt er vrolijkheid. Een stukje Tropen in Nederland. Overigens mijn oom Frank die plant zijn vakantie altijd buiten het Kwaku seizoen om, zodat hij in de zomer in Nederland blijft om zodoende naar het festival te kunnen gaan. Een groter compliment kan Kwaku niet krijgen. Veel mensen zijn trots op het festival. Men kan laten zien hoe gastvrij Zuidoost is.’’

U noemt zelf het Nelson Mandelapark. Wat kunt u als stadsdeelvoorzitter vertellen over de toekomst van dit gebied?

‘‘Aan de oostkant van het Nelson Mandelapark komt woningbouw. Na oplevering van de woningen zijn aanpassingen nodig in de inrichting en de schaal van het Zomerfestival. Het is heel duidelijk de bedoeling dat het festival in het Nelson Mandelapark blijft. Laat daar geen misverstand over bestaan. Mochten er klachten zijn, dan moet je daar wel serieus mee omgaan. Dit gaat met name over de geluidsoverlast en de impact die het heeft op het milieu. Dit houdt in dat je de direct omwonenden en bezoekers betrekt in de toekomstige invulling. De overlast en de druk op het milieu dient tot een minimum beperkt te blijven. Daar blijven we ook de komende tijd in gesprek met alle belanghebbenden. We willen tot blijvende oplossingen komen, zodat we de discussie niet elk jaar opnieuw hoeven te voeren.’’

Als u het voor het zeggen had zou u dan iets wijzigen aan het Kwaku Summer Festival?
‘‘Persoonlijk zou ik niks veranderen aan Kwaku. Ik vind het prachtig zoals het is. Het hart is Surinaams. Als ik toch iets moet bedenken dan zou ik iets toevoegen aan het festival. Het lijkt me leuk als nog meer culturen binnen Nederland zich aangetrokken voelen tot Kwaku. Bijvoorbeeld de Turkse en Marokkaanse Nederlanders zou ik meer willen zien. In Zuidoost zie je steeds meer diversiteit die van over de hele wereld hier naartoe getrokken zijn. Die diversiteit van ons stadsdeel zou ik nog meer terug laten komen, zonder die Surinaamse flavor teniet te doen. Daarnaast lijkt het me leuk als er een speciale kinderdag zou zijn. Een speciale dag waar de kinderen centraal staan. De kinderen onder de 18 nemen die dag Kwaku over.’’

Wat zijn uw 3 favoriete dingen aan Kwaku?
‘‘Allereerst dat ik me vrienden en familie kan ontmoeten. Bij ons in de familie hebben we een traditie genaamd: Nichtjesdag. Met alle nichtjes uit de familie komen we samen en bezoeken we Kwaku. Verder kan ik intens genieten van het eten. Ik ben dol op knippa’s, dat is een Surinaamse vrucht. Dit at ik ook geregeld in mijn jeugd in Suriname. Het is fijn om op die manier ook een stukje nostalgie terug te halen. Tenslotte hou ik van dansen. Ik bezoek bijna elke tent om te dansen op Kawina, salsa en Hindoestaanse muziek.’’

Heeft u nog een oproep aan de lezers van Bijlmer & Meer?
‘‘Ja, laten we de gastvrijheid waar Amsterdam Zuidoost bekend om staat vieren tijdens het Kwaku Summer Festival!’’

 

Door Ian van der Kooye

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK