Stichting Koryo al 33 jaar in ZO: van weerbaarheidstraining voor kids tot een band in Koreaanse krijgskunsten

Velen zullen het gebouwtje Oranjehorst aan Egoli van buiten wel kennen en zich misschien hebben afgevraagd wat er binnen te doen is. Koreaanse krijgskunst? We vragen het aan Robbin Baly, oprichter van stichting Koryo/instructeur en Ingrid Sangkala, officemanager en instructeur. ‘Je kunt hier alle vechtsporten, ofwel martial arts, die in Korea voorkomen beoefenen’, zegt Baly. ‘Het gaat om het trainen van lichaam en geest. Je moet het regelmatig doen, want centraal staat het kweken van discipline, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.’

Door Liesbeth Vermeulen

Ingrid Sangkala vult aan: ‘Het gaat om respect voor jezelf en anderen. Ik zie hier kinderen zich ontwikkelen van bange vogeltjes tot zelfbewuste jongeren, vooral meisjes. En het geeft structuur in je leven.’ Naast Oranjehorst liggen drie scholen: de Polsstok, Bijlmerhorst en As-Souffah. Met deze scholen heeft Koryo een goede band: zij verzorgen onder schooltijd (in plaats van gymles) algemene beweging en weerbaarheidslessen. Er komen vragen aan de orde zoals: als iemand iets doet wat je niet fijn vindt, wat doe je dan?

‘Krijgskunsten zijn niet gevaarlijk en maken niet agressief, het gaat om de techniek. Jonge meisjes lopen soms gebogen over straat en mogelijke daders kiezen zo iemand als slachtoffer uit. Het gaat erom geen angst uit te stralen. En: hoe kun je jezelf losmaken uit een greep?’, zegt Sangkala.

Na schooltijd en ’s avonds zijn er voor kinderen en volwassenen lessen in verschillende krijgskunsten: Kuk Sool Won, Taekwon-Do, Haidong Gumdo en Gi Cheon. Daarnaast is er nog een algemene body workout, zonder fitnessapparaten en harde muziek: ‘Gewoon je lichaamsgewicht gebruiken.’

Robbin Baly(oprichter van stichting Koryo/instructeur) en Ingrid Sangkala in actie

Johan Cruyff Foundation
Al jong raakte Robbin Baly geïnteresseerd in Oosterse krijgskunsten. Hij begon op Curaçao met judotrainingen, en niet veel later met Taekwon-Do. In New York, waar hij enkele jaren woonde, maakte hij kennis met het Koreaanse Kuk Sool Won, dat meteen zijn hart stal. Daarna reisde hij verschillende keren naar Zuid-Korea om zich deze kunst eigen te maken.

In 1978 richtte Baly stichting Koryo om Koreaanse krijgskunsten hier te bevorderen. Het is aan hem te danken dat Kuk Sool Won vanaf 1982 in Nederland beoefend kan worden. Koryo begon in het centrum van Amsterdam (de Droogbak) en vanaf 1990 in de Bijlmer (Echtenstein). In 2002 is het gebouw Oranjehorst voor stichting Koryo gebouwd met behulp van de Johan Cruyff Foundation. Stichting Koryo bestaat dus al 45 jaar!

Waar komt de naam Koryo vandaan?
Goryeo, ook wel bekend als Koryŏ, was een Koreaanse dynastie, opgericht in 918 door koning Taejo. Dit koninkrijk is tegenwoordig bekend onder de verzamelnaam ‘Korea’ (Noord- en Zuid-Korea).

Soorten krijgskunst
Taekwon-Do is een Koreaanse zelfverdedigingssport ontwikkeld uit een aantal andere gevechtskunsten en richt zich op het versterken van arm- en beenspieren, plus de rest van het lichaam, voornamelijk door diverse traptechnieken. Stichting Koryo is aangesloten bij de Internationale Taekwon-Do Federatie die als doel heeft om evenwichtige personen te creëren met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en respect voor alles wat leeft.

Haidong Gumdo gaat om het leren van authentieke zwaardtechnieken en training van innerlijke kracht. Baly introduceerde deze techniek in 2002 in ons land.

In het verre Oosten gelooft men dat alle levensvormen in het universum draaien op een primaire vorm van energie. De letterlijke vertaling van ‘Gi Cheon’ is energiebeheersing en het lijkt veel op het Chinese Tai Chi.

Het draait om respect voor jezelf en anderen!

 

Band en Dan
In de (Koreaanse) krijgskunst klim je op met niveaus in kleuren van banden, van wit naar geel, blauw etc. naar zwart. Baly: ‘Bij de zwarte band begin je eigenlijk pas. Dan moet je juist niet stoppen, dat is jammer. Er is een syllabus met alle technieken die je moet kennen. De zwarte band is de eerste Dan. Er bestaan uiteindelijk 10 Dans. Zelf heeft Baly de vijfde Dan Taekwon-Do en is hoofdinstructeur Kuk Sool Won in de Benelux, 6de Dan. Ingrid Sangkala heeft de tweede Dan Taekwon-Do en van Kuk Sool Won. Er is een opleiding/training om instructeur te worden.

Hulp welkom
Baly: ‘De stichting krijgt geen subsidie, we draaien op de inkomsten van de lessen en verhuren soms de zaal voor kinderfeestjes. Maar we hebben wel structurele financiering en ondersteuning nodig, voor sportmateriaal en onderhoud, liefst van de overheid. En we kunnen altijd hulp van vrijwilligers gebruiken, bijvoorbeeld van een beheerder die er in de ochtend is. Ook zouden we heel goed als een sportbuurthuis kunnen fungeren, met bijv. een lunchoptie voor de wijk. In deze buurt is geen laagdrempelige horeca.’ Koryo zoekt betrokken mensen met affiniteit met sport in het algemeen en martial arts in het bijzonder.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen & jongeren (0 t/m 17 jaar) uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een club of vereniging. Ook de Stadspas (vanaf 55 jaar) is geldig. Een proefles is altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie over lestijden, instructeurs en contact op de website: https://stichtingkoryo.nl/ of op Facebook.

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK