Senior en toch lekker voetballen

AMSTERDAM ZUIDOOST – Als iemand gaat rennen wordt er gefloten. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Over welke sport hebben we het? Het is Walking Football, een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog actief bezig willen zijn. In Zuidoost is er een afdeling, de ‘Walking Football Old Stars’, onder leiding van Gilbert Williams, die traint in het Bijlmer Sportpark.

Williams, zelf senior, vertelt: ‘Walking Football is gestart in Engeland, zo’n vier jaar geleden. Het is bedoeld om zonder zware inspanning toch te kunnen voetballen. Bij senioren is de sportschool namelijk niet zo populair. In Nederland is het 2,5 jaar geleden op professioneel niveau van de grond gekomen. Door de KNVB en het Ouderenfonds is de sport verder ontwikkeld.’ Williams heeft een training gevolgd als LSR leider senioren.

In het voorjaar van 2017 zijn de Old Stars in Zuidoost begonnen en valt de club inmiddels onder voetbalvereniging Zuidoost United. Nu zijn er drie teams en dertig leden. Er is één keer per week training, in de winter binnen. ‘Winnen is geen doel. Je bent al winnaar als je gewoon meedoet. Het is leuk om op deze manier anderen te leren kennen’, vindt Williams.

Bij hun eerste optreden als Zuidoost United Walking Football Old Stars op het jaarlijkse toernooi van ADO in Den Haag, op 19 juni 2017, hebben ze meteen de eerste plaats binnengesleept. Onder zeer warme omstandigheden werd ‘op routine’ menig tegenstander verslagen.

Walking Football gebeurt op een kwart veld: 42 meter lang en 21 meter breed, met twee minidoelen. Een team telt zes spelers, zonder rolverdeling als spits (of keeper). Het is ook een gemengde sport: zowel mannen als vrouwen doen mee. ‘Het belangrijkste is sociaal in beweging te zijn’, zegt Williams. Zo wordt er tijdens een toernooi gezellig geluncht, ongebruikelijk in de sportwereld. En als ze zin hebben spreken de leden af voor een avondje scrabble of bingo.

Ook leden kunnen een certificaat halen als cursusleider of begeleider recreatieve seniorensport. Binnenkort start er een cursus van de KNVB voor trainer/coach Walking Football.

De contributie voor Walking Football Old Stars bedraagt slechts 100 euro per jaar. Korting met stadspas, met groene stip gratis, maar dan wordt er wel een tegenprestatie verwacht.

In de teams zitten nu veel Surinamers. ‘Dat komt omdat ik zelf Surinaams ben en veel nieuwe leden heb geworven via mond-tot-mondreclame.’, zegt Williams. Vanzelfsprekend is iedereen vanaf 55 jaar welkom. Als je maar niet te fanatiek bent!

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK