Regian Eersel: ‘’Ook als het minder goed gaat, is het belangrijk om dit te delen.’’

Regian Eersel

Professioneel kickbokser Regian Eersel kent de Bijlmer als zijn broekzak. Hij leerde hier de kunst van de vechtsport. “Ik had geen doel toen ik begon. Ik wilde ervan genieten. En toen kwam er steeds meer bij kijken.”

Op 8-jarige leeftijd begon hij met taekwondo-les bij Sportcentrum Pleizier, de sportschool van voormalig topsporter Henny Pleizier. Daarna stortte hij zich op rugby en ging vervolgens trainen bij kickboksschool Sityodtong. Dit was de start van zijn kickbokscarrière. “Sinds dag één was ik verliefd op de sport. En nog steeds.”

Vooruit kijken
Vier jaar later was hij professioneel vechter. Zijn voormalige manager regelde wedstrijden voor Regian, zolang hij twee keer per week trainde bij sportschool Mike’s Gym in Oostzaan. Zonder werk en rijbewijs worstelde hij om die afstand af te leggen. “Ik moest andere manieren zoeken om toch te trainen. Want als het niet gaat, moet je naar andere opties gaan kijken.”

Nadat de samenwerking met zijn manager was opgezegd, ging hij een frustrerend jaar tegemoet. “In dat jaar heb ik maar drie keer gevochten. Ik bleef trainen, maar ik had geen wedstrijd.” Zijn trainer sleepte hem door deze moeilijke periode heen. “Ook als

het minder goed gaat, is het belangrijk om dit te delen. Mensen kunnen je op de één of andere manier wel helpen. Ook al is het via een praatje.”

Deuren open trappen
De komst van een nieuwe manager leidde tot ongekende mogelijkheden. “Hij heeft een paar deuren voor me op een kier gezet. Ik was degene die ze verder moest open trappen.” Regian pakte de kans om de wereld over te reizen. Hij vocht in onder andere Rusland, China en Amerika.” Deze ervaring heeft me laten zien dat na regen zonneschijn komt.”

Desalniettemin moest hij zich bewijzen in het buitenland. “In het begin was het zwaar, want ik had geen naam.” Vlak voor zijn eerste wedstrijd in Amerika benaderde de promotor van het evenement Regians manager om te controleren of hij de wedstrijd wel aankon, uit angst voor een schandalig slechte partij. “Dat geeft me meer motivatie om mezelf te bewijzen. Uiteindelijk heb ik een mooi gevecht neergezet.”

Bescheiden kampioen
Dergelijke ervaringen leren Regian zelf ook om niemand te onderschatten, binnen of buiten de ring. “Het maakt niet uit hoe iemand eruit ziet. Ga er niet vanuit dat je de kwaliteiten van een ander kent door meteen te oordelen. Zorg ervoor dat je respect hebt voor mensen.”

Ondertussen vecht hij verder naar de top met inmiddels één nationale en twee wereldtitels op zak. Zijn doel is om fulltime te boksen en zijn naam te vestigen over de grens. Omdat het niet makkelijk is om een sponsor te vinden, werkt Regian overdag als kok bij een kinderdagverblijf.

Zijn wilskracht gaat niet ten koste van zijn bescheidenheid. “Mijn behaalde titels maken mij niet bijzonder. Iedereen kan kampioen worden, zolang je het maar wilt. Op welke niveau je ook komt: ga niet naast je schoenen lopen. Machogedrag is nergens voor nodig.”

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK