Reacties van lezers: ‘’De huurprijzen stijgen de pan uit.’’

Huurprijzen Zuidoost

Lezers kunnen brandende vragen inzenden, Bijlmer&Meer zoekt vervolgens een antwoord voor de lezer. Deze maand kreeg Bijlmer&Meer vragen van een bezorgde bewoner over de huurprijzen in Zuidoost. De huurprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen en dat merkt de bewoonster aan haar portemonnee. 

Bericht van een bezorgde bewoonster
Als bewoonster van Zuidoost zie ik zorgelijke en desastreuze ontwikkelingen op de huizenmarkt. Zuidoost is in de ban van commerciële wooncorporaties. De huurprijzen stijgen de pan uit, terwijl ‘wonen’ een eerste levensbehoefte is. De inmiddels vastgelopen woningmarkt is zelfs nu in Zuidoost herkenbaar. Waar je tot drie jaar geleden nog een redelijke normale huurwoning, een drie-kamer-appartement, kon verkrijgen voor 600 tot 700 euro wordt nu exact dezelfde woning voor 1450 tot 2200 euro aangeboden! Als bewoonster van Zuidoost, inmiddels woon ik hier al dertig jaar, ben ik hier aan overgeleverd. Vastzitten in een woning waarvan je nu al weet dat je deze over twee tot drie jaar niet meer kan betalen. De helft van mijn inkomen gaat al naar de commerciële corporatie. Ik word gedwongen dit stadsdeel te verlaten, maar waar naartoe? Ik wil ook helemaal niet weg, ik heb hier economische binding, mijn gehele familie woont hier, sociale binding, alles van mij is hier in Zuidoost! En ik ben echt niet de enige. Dit probleem treft vele andere Zuidoosters. Had ik dit geweten, dan had ik nooit in de vrije sector gehuurd. Nu weg gaan is geen optie, de huizenmarkt zit vast en de gevraagde huurprijzen kan ik niet betalen. Als alleenstaande moeder met een normale baan en één inkomen, zijn de huidige huurprijzen niet te betalen. Had ik nu gereageerd op mijn woning, dan zou ik niet geaccepteerd worden omdat de commerciële corporatie nu stelt dat mijn inkomen niet voldoende is. Mijn woning verliezen en dakloos worden is niet uit te sluiten.

Wat doet het stadsdeel? Zijn zij op de hoogte van deze zorgelijke ontwikkelingen door de commerciële corporaties binnen Zuidoost? Hoe zullen zij bewoners van Zuidoost in bescherming nemen hiertegen?

Groet,
Een bezorgde bewoonster

Reactie van het Stadsdeel Zuidoost
Het bestuur maakt zich inderdaad ook zorgen over de stijgende huurprijzen. Het is een ontwikkeling die we in de hele stad waarnemen. De schaarste van woningen gaat gepaard met een toenemende vraag, waardoor de huren snel stijgen. Die ontwikkeling heeft inmiddels ook stadsdeel Zuidoost bereikt. De gemeente kan geen directe invloed uitoefenen op de huurprijs van woningen in de vrije sector. Mochten inwoners ervan overtuigd zijn dat hun huur te hoog is, dan kunnen zij stichting !WOON inschakelen of de huurcommissie raadplegen. Beide organisaties bemiddelen en adviseren bij gesprekken tussen huurders en verhuurders.

Het dagelijks bestuur van Zuidoost stelt zich ten doel dat inwoners van het stadsdeel mee moeten kunnen profiteren van de vernieuwingen. Daarom streeft het bestuur, bij nieuwbouwplannen, naar een goede balans tussen woningen met een lage, midden en hoge huurprijs. “Door dit beleid kunnen ook inwoners met een laag inkomen in Zuidoost blijven wonen,” zegt portefeuillehouder Dirk de Jager. De gemeente verwacht de komende twaalf jaar zo’n 30.000 nieuwe woningen in Zuidoost te bouwen. “Dat forse aantal moet zorgen voor een betere doorstroming waardoor deze mevrouw misschien naar een goedkopere huurwoning kan verhuizen,” licht de portefeuillehouder toe.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK