Parels van Zuidoost: Stephany Biezen

Stephany Biezen

Ze heeft een grote omweg gemaakt, voordat zij in Amsterdam Zuidoost neerstreek. Haar jeugd bracht zij na een korte stop in Best door in Duivendrecht. Met enige afgunst zag zij elke dag hoe haar schoolvrienden van het Sint Nicolaas Lyceum met de metro voorbij Duivendrecht reden naar Zuidoost waar de geuren en kleuren van het stadsdeel haar lokten. Zij hakte 23 jaar geleden de knoop door en vestigde zich in dit bruisende stadsdeel.

‘‘Wat trok je zo naar Zuidoost’’, vraag ik Stephany. We zitten in het Bijlmer Parktheater waar Stephany de afgelopen drie jaar kantoor houdt met haar organisatie Going Social en hier het jongerenmediaplatform BIJLMERenZO beheert.

Stephany vertelt: ‘‘Het is zo prettig om niet als ‘anders’ gezien te worden, zoals in mijn jeugd. Zelfs mijn witte vriendinnetjes van de basisschool vonden mij een beetje vreemd. Bij het zwemmen kreeg ik vragen als ‘waarom krimpt jouw haar zo’. Ook had ik regelmatig ruzie met meiden van de andere basisschool, die mij als ‘gastarbeider’ bestempelden. Hier in Zuidoost kreeg ik complimenten over mijn haar, vooral toen ik besloot om mijn haar niet meer te ontkroezen en het in mooie twists te draaien, begin jaren ‘90. Ik was een van de eersten in mijn vriendenkring die dat deed. Hier voel ik me thuis. Natuurlijk kreeg ik in het begin commentaar over mijn Nederlandse tongval en toch voelde ik me hier geliefd.’’

‘‘Komt het door deze ervaring dat jij je zo gepassioneerd inzet voor jongeren? Ik weet dat je met BIJLMERenZO al tien jaar jongeren opleidt om zelf video’s te maken over hun leefwereld. Sommigen zijn nu zelfstandig ondernemer en geven medialessen aan andere jongeren. Wat drijft je zo?’’

Stephany’s ogen lichten op en ze begint trots namen te noemen van jonge mensen die zij op weg heeft geholpen. ‘‘Het geeft zoveel voldoening om een kleine bijdrage te leveren in de ontwikkeling van jonge mensen. Hen in hun eigen kracht plaatsen, daar gaat het om. Het allerbelangrijkste vind ik dat zij een community vormen en kennis, klanten en netwerken met elkaar delen.’’ Stephany pauzeert en herhaalt mijn vraag, nadenkend.

‘‘Wat mij drijft, vraag je? In mijn jeugd had ik de spiegels niet die mij bevestigden in mijn identiteit, mijn cultuur. Met BIJLMERenZO vergoten wij de zichtbaarheid van zwarte jongeren. Met hun filmpjes kunnen zij andere jongeren inspireren en laten zien dat er hele andere verhalen zijn dan mainstream media over ons laat zien. Ik vind niets leuker dan de talenten die er zijn zichtbaar maken en stimuleren om zelf ook weer terug te geven aan de ‘community’. ‘Pay it Forward’, noem ik dat.’’

Stephany heeft een oproep aan de lezers. ‘‘Na tien jaar stopt BIJLMERenZO. Ik roept alle jonge creatievelingen in Zuidoost, die zich bezighouden met film & editing, fotografie en grafisch design op om met het Bijlmer Parktheater de mediastudio voort te zetten en eigen verhalen te blijven delen.’’

Ernestine Comvalius

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK