Onze kinderen en jongeren in Zuidoost

Wat bieden we onze kinderen en jongeren in Zuidoost? Deze vraag houdt me de laatste tijd bezig. En met ‘we’ bedoel ik zowel het stadsdeel als de lokale gemeenschap.

Zo ontving ik een paar weken geleden een groep kinderen (basisschoolleeftijd) uit de G-buurt. Onder begeleiding van bevlogen vrijwilligers, kregen ze een rondleiding langs verschillende afdelingen van het stadsdeel. Ter afsluiting voerden we een debat in de raadszaal, waarin ik pittige vragen ontving. “Blijft u altijd beleefd? Ook in moeilijke situaties?” of “Kunt u een speeltuin voor ons bouwen?” De kinderen waren verrast dat ik opgegroeid ben in Zuidoost en er nog steeds woon. Hun conclusie: “Later worden wij ook een ‘baas’!”

Woorden doen er toe

Op 8 maart dit jaar mocht ik een meidenbijeenkomst openen in het kader van internationale vrouwendag. Samenwerkende jongerenorganisaties organiseerden een prachtig feest. Een tiener sprak mij aan. Ze vertelde dat ze was geraakt door mijn woorden. Ze zit in een moeilijke tijd en ervaart geen steun van haar omgeving. Er werd letterlijk tegen haar gezegd dat ze niets zal bereiken in het leven. We gaven elkaar een brasa terwijl ik zei dat ze in zichzelf moet blijven geloven. Ik heb haar op het hart gedrukt dat ze altijd contact met mij kan opnemen. Woorden doen er dus ook toe. Positieve woorden!

Stagediscriminatie

Een andere, recente, ontmoeting die mij bijblijft, is er één met een aantal jongemannen. Ze zijn net volwassen en hebben het gevoel dat het even niet mee zit. Sommigen zijn in het verleden onder geadviseerd voor de middelbare school. Anderen lopen nu tegen stagediscriminatie aan. We deelden ervaringen en maakten een plan van aanpak om korte termijn doelen te bereiken. Opgelucht en met hoop op betere tijden gingen we uit elkaar.

Laten wij onze jongeren poweren

Volgens mij komt verandering én vooruitgang pas wanneer stadsdeel en de lokale gemeenschap in Zuidoost samen optrekken. Samen kunnen we jongeren leren om hun netwerk aan te spreken. In het geval een netwerk ontbreekt, kunnen wij hen ondersteunen om er één op te bouwen. Mijn oproep aan iedereen: Laten wij onze jongeren poweren met positiviteit. Want als wij het niet doen, wie doet het dan wel?

Ideeën of opmerkingen?

Heeft u ideeën of opmerkingen? Laat het weten. Deel ze gerust met mij. Ook als  u interesse heeft om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze jongeren, hoor ik het graag. Ik zorg er dan voor dat u gekoppeld wordt aan een organisatie die maatschappelijk actief is in het stadsdeel. Mail dan naar: v.miskin@amsterdam.nl. Voor onze jongeren in Zuidoost!

Vayhishta Miskin, Lid dagelijks bestuur stadsdeel Zuidoost.
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK