Nederlands kampioen wielrennen: Tyler Eyk (9)

AMSTERDAM ZUIDOOST – Het valt nog niet mee om de jeugdwielerkampioen Tyler Eyk te spreken. Of hij zit gewoon op school (Shri Laksmi), of hij is aan het trainen of hij is een wedstrijd aan het rijden.

Als 9-jarige (bijna 10) werd Tyler in juni voor de derde keer (!) Nederlands kampioen wielrennen voor de jeugd. Thuis heeft hij uitpuilende kasten met prijzen en twee professionele fietsen, een baan- en een wegfiets.

Aan de keukentafel in de Bijlmer vertelt hij breed glimlachend over zijn hobby. ‘Toen ik mijn zwemdiploma had gehaald, mocht ik een sport kiezen. Met mijn vader ging ik altijd al fietsen, dat vond ik heel leuk, dus dat ging ik doen.’ Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste racefiets, ging trainen bij WTC De Amstel in Amstelveen en won meteen zijn eerste wedstrijd. Van de fiets kan de zadelpen en het stuur verlengd worden zodat je er een paar jaar mee kunt doen.

‘In 2015 kreeg ik wielerkleding’, zegt Tyler trots. Op zijn zevende werd hij nationaal kampioen. Hij traint nu elke dag, soms in Amstelveen, soms elders. Op vrijdag gaat hij met zijn vader fietsen, meestal een rondje in de omgeving. Thuis, als het slecht weer is, kan hij trainen op een wegfiets van het merk Polygon, met virtual reality op de computer. ‘Alsof je een etappe van de Tour de France doet.’ Polygon sponsort Tyler, zo jong als hij is.

Wielrennen voor de jeugd is van 8 tot 14 jaar en een gemengde sport. Landelijk doen er zo’n 45 jongens en meisjes aan de wedstrijden (van 12 km) mee. De school lijdt er niet onder, hij vindt bijna alle vakken leuk (‘het meest gym’) en heeft vrienden van school en het wielrennen. Als er tijd over is, speelt hij met lego of op zijn computer. Later wil hij naar een sportcollege om profrenner te worden.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK