Mamby, het verhaal van een echte Bijlmerboy

Mamby

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de flats er nog stonden, hier midden in de glorieuze Bijlmer. Het verhaal gaat over Mamby, een jongen die opgroeit in de Bijlmer, die op een dag een geluid hoort. Als hij gaat uitzoeken waar het vandaan komt, belandt hij in een spannend avontuur, dat zijn leven totaal verandert. Dit is het verhaal dat buurtbewoner Mildred Luijdjens in haar nieuwe jeugdboek ‘Mamby’ verteld. Een boek dat de kleinsten vanaf 9 jaar kunnen lezen, maar die eigenlijk geschikt is voor de hele leeftijdsgroep tot en met 99 jaar.

Op 15 mei werd het boek officieel overhandigd aan stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. ‘’Ik vind het heel belangrijk dat we meer schrijfsters van Surinaamse afkomst hebben. Door te schrijven worden verhalen verteld en bewaard. Zo kunnen onze verhalen verteld worden en doorgezet worden naar verschillende generaties’’, verteld Tanja.

Identificeren
‘’Een van de redenen om dit boek te schrijven was om mijn positieve ervaring met de Bijlmer op papier te zetten, ik vind dit nodig omdat ik voornamelijk negatief nieuws over mijn mooie Bijlmer zie. Daarnaast leest onze jeugd eigenlijk te weinig. Ik denk dat dit komt doordat de kinderen uit de Bijlmer niet echt verhalen hebben waar zij zich mee kunnen identificeren. Dan heb ik het over de verhalen die onze culturen in de Bijlmer omschrijven. Het is belangrijk dat kinderen hun eigen cultuur, of die van hun ouders, kunnen herkennen, dan zullen ze denk ik ook meer lezen’’, zegt Mildred.

Tanja is het hier mee eens en vindt het een belangrijk punt. ‘’Wanneer ik naar het boek kijk herken ik Zuidoost meteen. Je ziet op de kaft gelijk de typische flats die kenmerkend zijn voor Amsterdam Zuidoost. Ik denk dat zodra de kinderen zich meer kunnen identificeren met verhalen, ze ook geïnspireerd zullen worden om meer te lezen. Zulke boeken kunnen in Zuidoost bijdragen om het aantal lezende kinderen weer omhoog te krijgen.’’

Stukje geschiedenis
‘’Ik hoop met dit boek indruk te maken op de jeugd in Zuidoost en hen een stukje geschiedenis te leren over hun woonplaats’’, geeft Mildred aan. De volgende stap voor Mildred is om een leesclub op te richten waar ze samen met kinderen het boek Mamby kan lezen. ‘’Ik hoop dat binnenkort voor elkaar te krijgen, daarna wil ik nog een boek schrijven. Ik weet nog niet of dit weer een jeugdboek wordt, maar de kinderen roepen nu al dat ze een vervolg op Mamby willen, dus wie weet.’’

Mamby lezen?
Na de eerste druk is het vanwege grote interesse hard gegaan. Verover nu het nog kan je eigen exemplaar van het jeugdboek Mamby voor € 21,50 op www.millanguage.nl.

 

Foto: Duane v/d Geld

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK