”Laten we de liefde verdelen”

Tanja Jadnanansing

“Als je liefde hebt, kan je tegen Corona.” Dat zijn de woorden van een zesjarige op de Facebook pagina van een vriendin van mij.

Een troostende uitspraak in deze confronterende tijd waarin onze vrijheid aan banden wordt gelegd. Wij moeten 1.5 meter afstand houden, wij blijven zoveel mogelijk binnen en wassen onze handen zo vaak dat ze er schraal van worden.

Onze schrale handen vormen een inspiratiebron. En onze harten een voedingsbron. We kunnen onze harten laten spreken door kaartjes te sturen naar onze senioren die wij nu even niet kunnen bezoeken. En door boodschappen te doen voor de buurvrouw die zich niet goed voelt. Zo ontstaan mooie initiatieven in zuidoost, die wederom de gemeenschapszin laten zien.

We maken ons ook zorgen om kinderen die niet de gelegenheid hebben om thuis onderwijs te volgen. Zij hebben bijvoorbeeld geen iPad of pc. Of kinderen wiens ouders geen ondersteuning kunnen bieden omdat zij die kennis en vaardigheden missen. Gelukkig zie ik weer op social media dat er mensen zijn die hulp bieden. Juist ook aan deze kinderen. Dan besef ik dat deze pittige tijd veel mooie initiatieven naar boven brengt en dat wij dat zoveel mogelijk met elkaar moeten delen.

Whatsapp, FaceTime, Facebook. Het zijn allemaal sociale media. Laten wij die dan ook echt sociaal inzetten. Contact maken om elkaar te ondersteunen. In elke speech, of het nu van de minister president is of van de koning, wordt benadrukt dat wij juist nu moeten omzien naar elkaar. Als er iets duidelijk wordt in deze tijd, dan is het wel dat wij elkaar nodig hebben! En dat wij ook onszelf nodig hebben. Meer naar binnen, nu wij minder naar buiten kunnen. Een tijd om te reflecteren op dat wat er echt toe doet. Onze gezondheid, de mensen om ons heen maar ook ons eigen welbevinden. Wij kunnen pas goed voor de ander zorgen als wij ook goed voor ons zelf zorgen.

Liefde, daar gaat het uiteindelijk om. Alle beleidsplannen, alle regels, alle wetten zouden eigenlijk door de zesjarige jongen moeten worden getoetst op de vraag of er voldoende liefde is toegevoegd. Liefde is gratis en iedereen heeft er voldoende van in huis. Laten wij de liefde niet hamsteren maar verdelen. Liefde voor onszelf en de ander betekent nu ook alle regels volgen die door de autoriteiten worden opgelegd, omdat die ons veilig houden. Liefde is nu ook de andere erop aanspreken als diegene de regels niet opvolgt.

Ik wens ons allen de komende tijd veel liefde toe.

 

Tanja Jadnanansing, voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Amsterdam Zuidoost

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK