Het stadsdeel deelt: Liefde in tijden van Corona

DB

Een column door Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur Zuidoost.

Liefde in tijden van Cholera is de titel van een prachtig boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Marquez. Het doet me denken aan de tijd, waarin we nu in zitten met Corona. Het boek  gaat over de grote thema’s zoals liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte. Alledaagse dingen waar we in deze moeilijke tijd van het rondwarende Corona virus mee te maken hebben. Want hoe moeilijk ook, het leven gaat op een bepaalde manier ook wel door. De liefde tussen mensen gaat door. Zeker als ik zie hoeveel mensen elkaar helpen en rekening met elkaar houden.

Zeker in Zuidoost is het hartverwarmend om te zien hoe dit gebeurd. Mensen die boodschappen doen voor ouderen, ze een kaartje sturen of even langs gaan. Dan wel met inachtneming van de veilige 1.5 meter afstand om een praatje met ze houden. Er wordt eten ingezameld voor de mensen die dat nodig hebben, in situaties dat de voedselbank te weinig voedsel krijgt aangeleverd.

Hartverwarmend
Ook hartverwarmend: de solidariteit van veel jongeren met ouderen. Ze houden rekening met ouderen en blijven veel binnen en respecteren, eenmaal buiten,  ook de 1,5 meter afstand met anderen. En dat is best moeilijk als je jong bent, vol energie zit, er thuis weinig ruimte is en het leven met je vrienden en vriendinnen buiten heel belangrijk voor je is. Voor ouderen is het moeilijk om lang alleen te zijn. Ze zijn soms bang omdat de kans dat je ernstig ziek wordt, groter is

Extra bijstand
Wat we ook zien in Zuidoost. Relatief veel mensen die van een kleine beurs moeten zien rond te komen. Als het werk wegvalt, dan is de bodem snel bereikt. Het stadsdeel merkte dat aan de vele aanvragen voor extra bijstand. Zo zijn er veel ZZP-ers en kleine ondernemers die financieel weinig vet op de booten hebben. Nu de economie heel sterk inzakt, komt de klap voor deze mensen extra hard aan. De Rijksoverheid en gemeente Amsterdam doen er alles aan om deze mensen de komende tijd financieel te steunen om het hoofd boven water te houden en om zo goed mogelijk door deze zware tijd heen te komen. Op www.amsterdam.nl/coronavirus  staat onder meer informatie voor ondernemers.

Veerkracht
Ik kan me voorstellen dat het ondanks deze hulpmaatregelen nog steeds heel moeilijk is en ondernemers zich zorgen maken over de toekomst. We weten niet hoe lang dit nog duren en wat de impact op de economie en ons dagelijks leven straks  zal zijn. Ik weet wel dat de veerkracht en creativiteit van veel ondernemers in Zuidoost groot is. Hiervoor heb ik veel respect. We zitten samen in deze crisis, waar we ook samen uit moeten zien te komen. We hebben elkaar nodig. En juist die saamhorigheid zie ik op dit moment in Zuidoost. Dat geeft ons moed, hoop en kracht. Als gemeente zullen we alles op alles zetten om onze bijdrage hierbij te leveren. Ik heb er vertrouwen in dat we hier schouder aan schouder doorheen komen. Hierbij  hebben we de liefde in tijden van Corona hard nodig.

Foto: Het dagelijks bestuur van Amsterdam Zuidoost bestaande uit Jakob Wedemeijer (links), Tanja Jadnanansing (midden), en Dirk de Jager (rechts).

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK