Kickbokster Ilonka Elmont helpt graag anderen

AMSTERDAM ZUIDOOST – Een vrouwelijke kickbokser uit de Bijlmer die 43 gevechten heeft gewonnen en daarom de bijnaam The Killer Queen draagt. Zo gevaarlijk als het klinkt, zo aantrekkelijk en inspirerend blijkt Ilonka Elmont te zijn. Bij het Bijlmer Sportpark ontmoet de redactie van Bijlmer&Meer een gedreven, maatschappelijk actieve sportvouw (43). In Suriname zet zij zich in voor kinderen met een handicap, om hen de mogelijkheden te bieden te sporten en te ontspannen.

Met haar lengte van 1.62 meter en ruim 50 kilo ziet Elmont er niet uit als een doorsnee vechter. Ze vertelt dat ze ook pas later in haar leven deze weg in de sport heeft gevonden. ‘Ik was 23 toen ik het kickboksen ontdekte. Ik wilde heel graag reizen en deed niks aan sport. Na mijn studie bedrijfskundige informatica vroeg een buurjongen die kickbokste mij een keer mee.’ Lucien Carbin, voormalig wereldkampioen, zag haar talent en hielp haar zich verder te ontwikkelen. En succes komt volgens Elmont door: passie, doorzettingsvermogen, discipline en optimale toewijding.

‘Toen ging het heel snel. Thaiboksen combineert de trappen van karate, elementen van het boksen en knietrappen. In Thailand is het een nationale sport en het waaide in de tachtigerjaren over naar Nederland. Ik was vaak de enige vrouw tussen mannen in de gym. Het was taboedoorbrekend om als vrouw te thaiboksen, je moet er wel lef voor hebben. Het voordeel was: als ik mijn mannetje stond tegenover mannen, kon ik dat ook tegenover vrouwen in de ring. Thaiboksen is fysiek schaken. Je hebt een strategie en elke fout wordt afgestraft.’

‘Toen ik startte met vechten stond niemand achter me behalve mijn trainer. Als ik ergens in geloof ga ik er helemaal voor. Als ik moest kiezen tussen een dagje Kalverstraat of trainen, koos ik altijd het laatste. Een privéleven had ik nauwelijks: je passie, daar leef je voor!’ Inmiddels is Elmont moeder van een zoon van 8.

Ilonka Elmont kwam op haar tiende als enig kind vanuit Suriname naar Nederland. Haar ouders woonden al in Amsterdam, zij was opgevoed door haar grootouders. Met plezier woonde ze op verschillende plekken in de Bijlmer. In 2013 zette ze de stap terug naar haar geboorteland omdat ze zag dat haar aanwezigheid bij haar sociaal-maatschappelijk werk nodig was.

Al vroeg in haar carrière zette ze zich in voor hangjongeren. ‘Ik heb veel jongens uit een vicieuze cirkel gehaald. Velen zijn kampioen geworden. Ook bezocht ik gedetineerde jongeren, om ze op het rechte pad te helpen.’ Ze werd daarom tot ereburger van Amsterdam gekozen.

In 2006 richtte zij de Ilonka Elmont Foundation op om de sportontwikkeling voor kansarme jongeren in Suriname te stimuleren. ‘Er was veel behoefte aan structurele sportevenementen, er waren veel verwaarloosde sportcentra, het ontbrak aan de juiste begeleiding. Het is belangrijk om het gevoel van kansloosheid bij jongeren, zeker met een handicap, tegen te gaan. Er zijn reeds 170 trainers opgeleid, zij zijn de sleutelfiguren in de wijk. Ook hebben we een sportfaciliteit in Paramaribo en Brokopondo opgezet.’

Voor zichzelf heeft Elmont ook nog wensen: ‘Ik wil graag een coach zijn, een motivational speaker. Als je kunt delen kun je ook vermenigvuldigen.’

Meer info? www.facebook.com/IlonkaElmontFoundation/

 

Foto: Germaine Halfhuid (AK Magazine)

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK