Irene Lips, de stuwende motor achter 20 jaar JTSZO in 2019!

JTSZO

In 1999 begon de Jeugd Theaterschool Zuidoost (JTSZO) met vier groepjes van elk 12 leerlingen. In de eerste vier jaar groeide ze van 40 leerlingen naar ongeveer 250 leerlingen. Het allereerste toneelstuk waarmee ze op de planken stonden, heette “Van de zon naar de maan” en werd geregisseerd door Thea Doelwijt. De drempel was genomen om verder te gaan van spontane theaterprojecten naar een structurele theateropleiding. Nu bereikt de school jaarlijks 2500 leerlingen.

Wat is, volgens jou Irene, de kracht van JTSZO in de huidige vorm?
In het begin waren de theatercursussen voor leerlingen tussen de 7 en 13 jaar oud. Nu kan dat al vanaf je kunt lopen tot en met 19 jaar! De JTSZO is op dit moment in goede handen van een jeugdig artistiek team dat zelf uit de Bijlmer komt en ooit leerling was van de school. Ze kennen de wijk en de scholen goed. Talent is er volop in ons mooie stadsdeel en ik ben dankbaar om te zien dat de leerlingen ons weten te vinden. Om JTSZO in stand te houden is betrokkenheid van de hele gemeenschap, de politiek, de fondsen en het publiek nodig. Kunst is en blijft een bindmiddel in deze maatschappij. Inmiddels hebben wij zo’n 400 leerlingen klaargestoomd voor verschillende disciplines in het theatervak op HBO niveau.  De JTSZO hoopt zo haar steentje bij te dragen aan Zuidoost.

JTSZO heeft een mooi event in De La Mar achter de rug. Hoe je kijk daarop terug?
Het was een prachtige ervaring voor onze leerlingen om op zo’n mooi podium te staan. Even fantastisch was dat opbrengst naar het Jongerencultuurfonds is gegaan. Niet alleen de kinderen die moesten optreden hebben een geweldige dag gehad, maar ook 130 kinderen die, in samenwerking met Stadspas, met een bus vervoerd werden van het Bijlmer Parktheater naar het DeLaMar om het allemaal mee te maken.

In 2019 bestaat JTSZO 20 jaar. Zou je jouw gevoel daarbij kunnen omschrijven, Irene?
Ik barst nu al bijna uit elkaar van trots hoever we zijn gekomen. Dat gevoel heb ik trouwens elk jaar als ik leerlingen binnen zie komen. Ze kijken naar de grond en zijn  verlegen, maar na 30 weken staan ze op het podium van het Bijlmer Parktheater te stralen.

Wanneer is de volgende voorstelling van JTSZO?
Op 16 december 2017 brengen onze acteurs, tijdens de Open Art Route, het Bijlmer Parktheater op hun eigen theatrale wijze tot leven tijdens het JTSZO Winterfestival.
Meer info: www.jtszo.nl

 

Potret Graziëlla Hunsel Rivero, Foto: Miriam van Houtert-Rijhiner.
Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

 

Foto: Jeffrey Flu

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK