Korter maar heviger

Korter maar heviger

De Zwarte Pieten discussie was dit jaar korter maar heviger. De Randstad lijkt door te hebben dat de traditionele versie van Piet ECHT niet meer kan anno 2017! De Dokkumers en andere plattelanders echter lijken ettelijke tientallen jaren achter te lopen in dit proces. Dat kwam tot uiting tijdens het snelweg incident dat op het eerste gezicht onschuldiger leek dan het was. Wie het recht om te demonstreren besmeurd, zet de deur open voor radicalisering. En wie storm zaait zal wind oogsten.

Het is van groot belang niet te wachten tot november 2018 om zaken op een vredevolle en verstandige manier recht te zetten. Want de belangrijkste les die geleerd kan worden dusver, is dat het in het debat niet meer gaat om een laagje zwarte schmink op een wit gezicht, maar om het institutionele racisme dat onder de huid van veel Pro Pieters zit. Dat racisme krijgt vorm als een staatssecretaris over een ernstig feit als het beperken van de vrije ruimte van individuen door andere individuen zegt: ‘Bij ons in het dorp moet dat kunnen’. Stel je voor dat er in de betonnen wijk in Amsterdam Zuidoost een busje vol met ingehuurde Zwarte Pieten voor een Pegida kinderfeest in Hoogoord, Gouden Leeuw of Florijn aan de kant wordt gezet door boze Surinamers dan is de kans klein dat welke gezagsdrager dan ook zou zeggen: ‘Ah joh, bij hun in de Bijlmer moet dat kunnen’.

Racisme is geen incident, maar een internationaal kwaad. Kwaad waarvan Malcom X reeds in de jaren 60 van vorige eeuw zei, dat het ‘by any means neccesary’ vernietigd moet worden. In een tijd waarin de mondiale situatie voor zwarte mensen deplorabel is, Donald Trump de nucleaire codes in handen heeft en er weer als zwarte slaven op markten verkocht worden in Libië, is Zwarte Piet geen grap meer. Evenmin is het een ‘onschuldige traditie die bij een kinderfeestje hoort’.

Om de strijd tegen het december fenomeen een gezicht en een stem te geven zijn er nieuwe media platformen nodig. Plekken waarop de leiders van de zwarte gemeenschap in Nederland hun visie kunnen bespreken en verspreiden. Plekken waar er door de gemeenschap vragen gesteld kunnen worden. Op diezelfde plekken moeten ook antwoorden te verkrijgen zijn.

Wie de media beheerst, beheerst de wereld. Immers de media lijken te bepalen wat goed of fout is. De aanstichter van het snelwegdrama bij Dokkum, Jenny Douwes kreeg bij Pauw ruimschoots de gelegenheid om haar woordje te doen en werd liefkozend Jenny D’Arc genoemd. Dat terwijl de mensen die de snelweg blokkeerden bij rechtsextremistische clubjes als het Fries Heidens Front, Erkenbrand en bij de hooligans van Cambuur hoorden en Jenny zelf een aantal discutabele individuen volgt op Twitter en zelf gevolgd wordt door Geert Wilders. Nergens was er een weerwoord te horen van de Anti Pieten.

Het gesprek moet beter gevoerd worden. Er is support nodig voor de platformen die het gesprek mogelijk maken. Want het verhaal van de jacht zal altijd in het voordeel van de jager zijn, tot dat de leeuw spreekt.

Guilly Koster

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK