Het Waterschap, wat is dat eigenlijk?

Vandaag wordt er gestemd voor de Provinciale Staten, ook mag je het bestuur kiezen van het Waterschap. In Noord-Holland heet het waterschap Amstel Gooi en Vecht. Het kantoor zit in Oost, in het pand van Waternet aan de Korte Ouderkerkerdijk.

Door Liesbeth Vermeulen

Er zijn 21 waterschappen in Nederland, met een dijkgraaf aan het hoofd. Een dijkgraaf is vergelijkbaar met de functie van burgemeester. Dijkgraven worden voor zes jaar benoemd. ‘Onze’ dijkgraaf is Joyce Sylvester, een van de weinige vrouwen en de enige van kleur. Zij was PvdA-lid in de Eerste Kamer en waarnemend burgemeester.

Taken

Het Waterschap beschermt tegen overstromingen en zorgt voor genoeg en schoon water voor iedereen. Samen met andere partijen worden klimaatproblemen aangepakt.
Tijdens de waterschapsverkiezingen worden 26 van de 30 leden van het algemeen bestuur gekozen. De 4 andere leden kun je niet kiezen, dat zijn vaste plekken voor partijen met speciale belangen: 2 voor landbouw en 2 voor natuurbeheerders. Dit noemen we geborgde zetels.
12 partijen doen mee, van de bekende als VVD tot bijzondere als de Republikeinse politieke partij. Iedereen van 18 jaar en ouder mag stemmen. Uit Zuidoost doet onder meer mee Stephano Stoffel (Swazoom/Venzo, fractiesecretaris PvdA Waterschap), zesde op de lijst (nu zijn er 4 bestuurders van de PvdA).

Geen idee waarop te stemmen? Doe dan de Stemhulp: https://agv.mijnstem.nl/#!/

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK