In gesprek met Ilias Admi (14), Jeugdbestuurder bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht:

‘Veel jongeren beseffen niet dat een groot deel van ons land onder zeeniveau ligt’

Klopt het dat je in Driemond woont?
Ja dit klopt. Ik ben opgegroeid in Amsterdam Noord. Toen ik 4 jaar was zijn wij verhuisd naar Driemond. Dichtbij Amsterdam ZO, daar ben ik dus ook vaak te vinden.
Door Liesbeth Vermeulen

Heb je genoeg tijd voor school met al je activiteiten?
Het is inderdaad soms zoeken qua tijd, maar ik vind het erg leuk om verschillende dingen te ondernemen. Naast mijn ambassadeursrol voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht strijd ik namens Unicef voor kinderrechten en richt ik mij op acteren.

Hoe kwam je bij het Waterschap terecht? Verkiezingen gewonnen?
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kwam in mijn vizier door de verkiezingscampagne voor een nieuwe jeugdbestuurder. Dit was in de vorm van een debatprogramma. Ik houd wel van een goeie discussie en water is iets dat juist ook jongeren aangaat. Vandaar dat ik er voor ben gegaan.

Voor hoe lang ben je jeugdbestuurder?
Voor een periode van twee jaar.

Ben je de eerste jeugdbestuurder hier?
Nee er zijn al een aantal jeugdbestuurders mij voorgegaan. Ik heb het stokje overgenomen van Camil Mahdi.

Hebben andere waterschappen ook een jeugdbestuurder? Heb je daar contact mee?
De meeste waterschappen hebben een jeugdbestuurder. De jongerenambassadeurs vormen samen het Nationale Jeugdwaterschap. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar. Om te sparren, via werkbezoeken inspiratie op te doen en bestuurders uit de waterwereld te ontmoeten. Mijn eerste bijeenkomst moet nog plaatsvinden. Ik ben vooral heel benieuwd.

Wat heb je met het Waterschap, het is niet echt sexy, leeft niet erg onder de bevolking, laat staan onder jongeren… Is het jouw taak om dit te veranderen?
Nederland is een echt waterland. Veel jongeren beseffen dat niet. Bijvoorbeeld dat een groot deel onder zeeniveau ligt. Door ontwikkelingen zoals klimaatverandering is hier wonen, sporten, werken niet vanzelfsprekend. Ik vind het belangrijk dat jongeren zich hier van bewust worden. Ik heb een stem en laat deze graag horen. Ieder kind heeft recht op een leefbare omgeving. En de waterschappen spelen daar een grote rol in.

Hoe reageren je leeftijdgenoten erop?
In eerste instantie onwetend. Maar zodra ik ze er meer over vertel slaan ze allemaal aan. En zien ze het belang.

Wat zijn je plannen en ideeën? Hoe breng je die onder de aandacht?
Ik wil in eerste instantie meer leren over water en onze situatie. Zodat ik scherper heb wat ik wil overdragen. Daarna wil ik mij gaan richten op content maken. Content die aanslaat bij jongeren en het gevoel van urgentie overdraagt.

Inwoners mogen pas met 18 jaar stemmen en jij bent nog jonger. Is dat niet een beetje gek?
De thema’s waar het waterschap zich mee bezighoudt gaan juist jongeren aan. Bijvoorbeeld waterveiligheid. Het is belangrijk dat we nu sterke dijken bouwen en zijn ingericht op de zeespiegelstijging, zodat toekomstige generaties veilig kunnen leven. Ik hoorde ergens dat de Deltawerken zijn gebouwd op max 40 cm zeespiegelstijging. Modellen laten zien dat in het jaar 2100 de zeespiegel tussen de 35 cm en 80 cm gestegen is. Ik vind het daarom belangrijk dat jongeren kunnen meedenken en ik vind 16 jaar een mooie leeftijd om te mogen stemmen.

Word je (goed) begeleid bij het Waterschap?
Tot nu toe gaat dat zeker goed.

Nu is het een spannende tijd voor de verkiezingen, maar wat ga je erna doen?
Ik ga hoe dan ook meedoen aan een landelijke campagne van de Nationale Jeugdraad (NJR). Houd vooral de socials van ons waterschap in de gaten!

Wil je zelf iets aan de lezers meegeven?
De waterschapsverkiezingen komen eraan. Ik ben benieuwd naar de ideeën van verschillende politieke partijen. Ik zou zeggen verdiep je vooral in wat het waterschap doet, want ik merk zelf hoe belangrijk en groot het eigenlijk is.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK