Feestelijke eerste paal : 80 nieuwe sociale huur in Zuidoost

De symbolische eerste paal voor een nieuw woongebouw met 80 sociale huurwoningen in Amsterdam-Zuidoost is gisteren geslagen. Het complex wordt gebouwd aan de Daalwijkdreef,  tegenover de huidige flat Echtenstein. De woningen, variërend in grootte van 40 tot 85 m2, worden eind 2023 / begin 2024 opgeleverd. Op de begane grond komen sociaal-maatschappelijke voorzieningen voor bewoners en omwonenden.

De woningen zijn in de eerste plaats bedoeld voor bewoners van Gravestein en Geldershoofd. Deze flats (bijna duizend) in de G-buurt worden flink gerenoveerd, waardoor bewoners moeten verhuizen. Ze kunnen kiezen voor de nieuwbouw bij Echtenstein of doorstroom binnen de G-buurt. Ook verhuizen naar een woning in de K-buurt of buiten Zuidoost is mogelijk. Om de diversiteit te vergroten, komen er ook vrije sector huurwoningen in de G-flats. Nu zijn ze 100% sociale huur. (Meer info op https://www.rochdale.nl/g-buurt-noord)

 Spijker op de kop

De symbolische handeling van de eerste paal bestond uit het slaan van een enorme spijker in een houtblok. Dat gebeurde door Neumine Marshall en Naomi Belgrave (van bewonerscommissie Gravestein en Geldershoofd), Hester van Buren (bestuurder van opdrachtgever Rochdale), Dirk de Jager (bestuurder stadsdeel Zuidoost) en directeur Frank Hooijschuur van aannemer KBK.

Hester van Buren, bestuurder Rochdale: “Wij investeren enorm in dit stadsdeel. Dat doen we als Alliantie Zuidoost, samen met gemeente, bedrijven en allerlei organisaties. Sterke buurten, waar je veilig en prettig kunt wonen en iedereen toegang heeft tot goede voorzieningen. Daar geloven wij in. Het moet niet uitmaken waar je woont of opgroeit. Overal moet je volwaardig kunnen meedraaien in de samenleving.”

Dirk de Jager, stadsdeelbestuurder Zuidoost. “Zuidoost is een stadsdeel met van oudsher een vernieuwingsopgave. Ooit waren we stad van de toekomst.  En na een kleine dip zijn we dat we weer. Zuidoost is Booming!  Met een omvangrijke vernieuwingsoperatie voor de deur. 30.000 nieuwe woningen tot 2040. Een enorme ambitie, waar we met zijn allen voor gaan en die gaat lukken.  Zoals hier in Echtenstein. We vernieuwen met daarbij aandacht voor de identiteit van Zuidoost.”

En: “Deze eerste paal is ook de concrete start van de gehele ontwikkeling in de E en G buurt, waar veel woningen gebouwd (550 stuks) en opgeknapt worden. Met duurzame verbeteringen op gebied van onderwijs, gezondheid en werk.”

Brassband en feestelijkheden

Waar gebouwd wordt vallen spaanders. Het is onvermijdelijk dat bewoners tijdens de bouw enige overlast van de werkzaamheden zal hebben, ook al worden de palen in de grond getrild en niet op de traditionele manier geheid, wat veel meer lawaai geeft. Omwonenden waren daarom uitgenodigd voor een hapje en een drankje, met een brassband om de happening extra kracht bij te zetten.

Prijsvraag voor een naam

Het ontwerp van het gebouw is van Levs Architecten. Er wordt nog een prijsvraag uitgeschreven om tot een definitieve naam voor de nieuwe flat te komen. Nieuw Echtenstein is nog even de werktitel. Veel namen in de buurt zijn afkomstig van oude gemeenten, buitenplaatsen en plantages in Nederland en Suriname. Echtenstein komt van de Drentse gemeente Echten.

Vlnr: Hester van Buren (Rochdale), Neumine Marshall (bewonerscommissie Gravestein), Naomi Belgrave (bewonerscommissie Geldershoofd), Dirk de Jager (stadsdeel Zuidoost), Frank Hooijschuur (KBK)
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK