Brasa Award 2022; CLIDE HOWARD ESSEBOOM

Al decennialang is Clide Esseboom, met zijn persoon en zijn muziek niet weg te denken uit de culturele Surinaams/Amsterdamse/ Nederlandse muziekscene. Poku prisiri staat op de ene kant van zijn visitekaartje, sound of silence op de andere.

Zijn muziek, verbindt, verbroedert, troost en brengt vreugde.
Als bandleider van Bazuinkoor Tradocaz,  is hij een constante factor bij de herdenkingen op de Nationale Dag van Besef op het Surinameplein in Amsterdam. De organisatie van die herdenkingen ligt bij comite 30 juni -1 juli. Op 30 juni wordt daar sinds 1993 stilgestaan bij het koloniale verleden van Nederland.
Na de moord op Peter R. De Vries maakte hij diepe indruk en bood nationale troost toen hij op de plek des onheils met zijn band verscheen en de schok en het verdriet van Nederland met zijn muziek vertolkte en benadrukte. Het optreden maakte nog meer manifest dat er iets tragisch en dramatisch aan de hand was.

Bij het overlijden van Roy Ristie maakte Clide zich dagenlang vrij om iedereen en op elke plek waar het nodig was, troost te brengen.
De bijzondere muziek in zijn repertoire, erfgoed van Suriname, heeft hij als muzikant weten te behouden en naar deze tijd weten te vertalen en over te brengen.
Om zijn jarenlange bijdrage om met zijn muziek, traditionele Surinaamse muziek, op momenten van vreugde en verdriet mensen dichter bij elkaar te brengen.

Om de unieke, integere manier waarop hij dat doet en daarmee soms onmogelijke verbindingen, tot stand brengt. Reikt Brasa met trots en dankbaarheid, in de geest en wens van Roy Ristie, de Brasa Award 2022 uit aan: Clide Esseboom!

Clide Esseboom, was zichtbaar ontroerd en verrast door deze eer. Hij heeft de prijs in dankbaarheid geaccepteerd en zei dat met het aannemen van de prijs op hem een zware verplichting rust. ‘Ik zal nog meer dan anders mij blijven inzetten voor de verbinding!’
De Brasa Award werd in 2016 in het in het leven geroepen door de onlangs overleden Roy Ristie.  De award is een prijs die personen waardeert, die zich op maatschappelijk, sociaal, politiek en cultureel gebied onderscheiden. Met hun persoon en met hun werk zetten zij zich belangeloos in om de verbinding, de brasa, tot stand te brengen.

De Brasa Award werd uitgereikt door Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost, Tanja Jadnanansing. In het bijzijn van een vertegenwoordiging van het maatschappelijkveld in wijkcentrum Simud in Amsterdam Zuidoost.

Eerder ging de BRASA AWARD naar Clifton Braam (2016), Ralph Mamadeus (CEO CHANGE= Micro living), Kenneth Bron – Kenny B – (2018) en Jessica Dikmoet  Journalist (2019).

Foto’s: Lilian Jarad
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK