ProFor : Doorbreek de cirkel van armoede

“De eerste stap zetten om hulp te vragen bij schulden, is heel moeilijk. Er is schaamte, mensen durven het niet te bespreken, sluiten zich af van hun omgeving, zien en spreken zo weinig anderen.” Lucia Martis van ProFor en Dayenne Tempo van de Buurtwerkkamer vertellen over ‘Money Maatje’ en ‘Schoon Schip’, initiatieven om mensen met schulden hulp en ondersteuning te bieden.
Lucia: “Bewoners weten vaak niet bij wie ze hulp kunnen krijgen en door de stress van de geldproblemen raken ze het overzicht kwijt. Money Maatje en Schoon Schip zijn laagdrempelig. We zitten in de wijk, mensen kunnen makkelijk bij ons binnenlopen. Zowel ProFor als de Buurtwerkkamer helpen ook bij andere vragen. Dat voelt veilig, omdat andere bezoekers zo niet weten, waarom jij komt.”

Hoe helpen we?
Dayenne: “Je kan je verhaal kwijt bij iemand, die je begrijpt. We luisteren zonder te oordelen, geven steun en uitleg. De volgende stap is om inzicht te krijgen in de schulden, de inkomsten en uitgaven. Afhankelijk van de situatie, maken we een plan. Als het nodig is, worden er regelingen getroffen met schuldeisers en zoeken we de juiste hulp. Bij alles bieden we steun en gaan met de bewoner naar de juiste instantie voor schuldhulpverlening. Daarnaast helpen we ook met taallessen, het vinden van werk en voedselpakketten.”

Budgettraining
Lucia: “Om te voorkomen, dat mensen schulden krijgen, geven we ook budgettrainingen en maken we bewoners wegwijs in het vinden van de regelingen, die er zijn. Vaak zijn ze niet op de hoogte van de mogelijkheden, die bijvoorbeeld de gemeente biedt. Ook leren we ze om inzicht te krijgen in hun financiën en hoe ze met geld omgaan. We willen de cirkel van armoede en schulden doorbreken.” ProFor heeft vijftien moneymaatjes die elk minimaal twee cliënten hebben waarmee ze aan de slag gaan.

Profor: We helpen mensen ook met taallessen, het vinden van werk en voedselpakketten.
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK