AMSTERDAM ZUIDOOST – De documentaire De vergeten krijgers, die onlangs met een uitverkochte zaal in première is gegaan tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, is deze week in OBA Zuidoost te zien. De documentaire van Griselda Molemans belicht een vergeten Nederlandse bevolkingsgroep: de Indo-Afrikanen. Ze zijn afstammelingen van zogeheten ‘Zwarte Hollanders’, Afrikaanse soldaten die tussen 1831 en 1872 in Elmina, Ghana geronseld zijn voor de dienst in het leger van voormalig Nederlands-Indië, het KNIL.
Hoofdpersoon Daniël Cordus (95) is in Poerworedjo, Java geboren als kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-militair Cordus. In 1942 wordt hij als 19-jarige dienstplichtige samen met zijn twee broers Jan en Jozef als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Sinds zijn gedwongen komst naar Nederland na de onafhankelijkheid van Indonesië strijdt Daniël voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgs-gevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan, die daar begraven ligt. Daarnaast onthult de documentaire dat veel voormalige dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg nooit het smartengeld ontvangen hebben waar ze recht op hebben.
De documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek dat eind 2016 is verschenen. Onderzoeks-journalist Griselda Molemans schreef meerdere boeken over de Afrikaanse KNIL-soldaten en hun Indo-Afrikaanse nazaten in de diaspora. De claim betreffende het nooit uitbetaalde smartengeld is de eerste van een lange reeks, waaronder nooit uitbetaalde bank- en spaartegoeden en verzekeringspolissen. Tezamen vormen ze het uitgebleven rechtsherstel voor de Indische gemeenschap, die ‘geofferd is voor grotere financiële belangen.’ (quote Marga Klompé, minister van Maatschappelijk Werk, 1956-1971)
Op zaterdagmiddag 21 oktober is de documentaire van 15:30 tot 17:30 te zien in de OBA Bijlmerplein in combinatie met een Q&A met de regisseur na afloop. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/DeVergetenKrijgers.