De succesvolle ingrediënten van Melanin Kitchen groep

Door: Calvin Ceder

Regelmatig ben ik op social media om de trends te signaleren van onderwerpen die mij aanspreken. Zo ben ik lid geworden van de Melanin Kitchen groep op FaceBook. Het is een besloten groep waarin de keuken van de zwarte gemeenschap wereldwijd centraal staat.

Surinaams, Caribisch, Antilliaans, Ghanees, Nigeriaans, Amerikaans etc. Vrijwel elke keuken waarin Melanin te vinden is, zie je voorbijkomen in de groep. Of je nou vlees, vis eet of lekker vegetarisch bent. Inspiratie voor je favoriete gerecht is allemaal te vinden in de groep. Mensen delen hun gerechten en enig humor is er ook te vinden.

Zo plaatsen mensen memes die allemaal te maken hebben met voedsel en leuke foto’s. Zelf doe ik ook mee om de interactie in stand te houden. Ik plaatste een foto met een spiegel en een (rauwe) ei inclusief schil met de caption Spiegelei.Net zoals de meeste gerechten uit de keuken pittig en gekruid zijn, zo is de groep. De (voeding) gerelateerde topics zijn vurig en scherp. Omdat het een groep is waarin gerechten worden gedeeld die kenmerkend zijn aan een bepaalde bevolkingsgroep of land.

Je ontkomt dan niet aan het stukje cultuurbewaking. Soms zie je dan gerechten waarvan men van mening is dat de ingrediënten niet behoren tot het gerecht. Er wordt dan gauw een vergelijking gemaakt met de Surinaamse chef kok genaamd Ramon Beuk. Hij staat bekend om zijn heerlijke kookkunsten, maar zijn eten is volgens velen binnen de groep niet authentiek Surinaams.
Ik benaderde de initiatiefneemster en beheerder van de groep Ralitsa Vliese. Ik vroeg waarom zij de groep is gestart. Haar antwoord: “Ik was een hele tijd lid van een andere kookgroep. Rond Sinterklaastijd begon die groep ontzettend racistisch te worden en nadat ik mij ertegen had uitgesproken – cause that’s what I do – kreeg ik van alles naar mijn hoofd geslingerd.

Zo zou ik geen echte Curaçaoënaar zijn omdat ik de taal niet spreek, dat ik maar lekker moet aanpassen, etc. Ik ben toen uit de groep verwijderd en geblokkeerd en bedacht mij toen dat iemand het verschil moet gaan maken. Die avond is Melanin Kitchen geboren en nu, vijf maanden later, telt de groep 10.000 leden!”
Het is best bijzonder om binnen een paar maanden tijd tienduizend mensen te verenigen die dezelfde interesse en passie hebben voor eten.

De volgende stap van Ralitsa is dat zij mensen die een passie voor koken hebben wil voorzien van coaching op het gebied van ondernemerschap. Zodat zij parttime of fulltime inkomsten kunnen genereren om zich zichzelf in eigen onderhoud (te blijven) voorzien.
De corona crisis kent onzekere tijden voor veel mensen. Banen, opdrachten en overige bron van inkomsten raken verloren. Op dit moment houdt zij een enquête om de behoefte van de doelgroep in kaart te brengen van haar doelgroep.

Het is daarom een goed initiatief om mensen inzicht te geven in hoe zij kunnen verdienen met hun talenten op het gebied van koken met hun beschikbare middelen.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK