De moeder die een levenlang huist in de jongen van nu en de man/vader van morgen.

Vele jongens/mannen zijn affectief verwaarloosd. Zij zijn in hun hechtingsproces voorzien van de fysieke behoeften, maar de emotionele afstemming ontbrak.

Zij hebben minder geleerd om dat gevoel dat het lichaam bij hun teweeg brengt aandacht te geven. De meeste mannen kunnen niet dansen. Zij kunnen slechts ritme omzetten in bewegen, maar dansen is meer dan bewegen. Dansen is: gevoel, communicatie met jezelf en de buitenwereld, timing, zien en horen, kracht, keuzes maken en schoonheid. Die schoonheid is niet vrouwelijk, maar menselijk.

Vele jongens/mannen dragen pijnen en gebeurtenissen bij zich die enigszins voor een groot deel door hun moeder veroorzaakt zijn. Deze jongens/mannen zijn opgevoed en opgegroeid in stressvolle, emotionele, creatief arme omgevingen. Meestal met fysieke afwezige vaders, waardoor moeders ook de rol van de vaders gingen overnemen of invullen. Deze jongens/mannen zien moeders die altijd aanwezig zijn en goed instaat zijn problemen te definiëren en op te lossen, maar tegelijkertijd emotionele pijnen doorgeven. Zij hebben niet de ruimte gehad om zich los te kunnen maken van de eerste liefde in hun leven namelijk de moeder, de vrouw die de route van beleving, nabijheid en afstand bepaalt, waardoor zij afhankelijk blijven.

Moeders hebben vaak niet door dat hun zonen vaak schreeuwen om hulp in hun emotionele ontwikkeling en daardoor verstoringen zoals negatieve gevoelens en gedachten ontstaan die de pijnen vergroten.

Jongens/mannen gaan anders om met emotie van verlies of machteloosheid. Zij praten er niet over, waardoor de kans groot is dat zij zich gaan isoleren en vaak de controle over zichzelf verliezen. In deze fase zou het belangrijk zijn dat er een tegenwicht geboden wordt in de vorm van een identificatiemodel. Zij moeten beseffen waarnaar ze hunkeren en ontdekken wat hun behoefte is om te zorgen voor bevrijding, zodat de traumatische ervaringen geen ruimte krijgen.

Bij het gemis van een mannelijk figuur kan angst optreden. Die angst zorgt ervoor dat jongens/mannen vaak niet durven om met andere mannen over hun twijfels en angsten te praten. Angst lost zichzelf op door er geen aandacht aan te besteden. Bij keuzes maken hoort ook verlies en bij verlies wordt er gerouwd.

Mannen zullen moeten leren en weten dat hun lichaam/lijf vaak de intiemste, onbekendste levens- en liefdespartner is.  Doe jij het goed, dan kan je verder met minder last.

Jouw moeder krijg jij nooit meer uit je lijf, want ze heeft het meest bewust of onbewust in je gestopt.

Waldy Neijhorst 

 

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK