De Cyberbank: een soort voedselbank, maar dan voor laptops

Cybersoek in Amsterdam de eerste Cyberbank van Nederland. De Cyberbank is een soort voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning. Organisaties en particulieren kunnen hier laptops doneren die ze niet meer gebruiken. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt knappen deze laptops weer helemaal op. Vervolgens kunnen Amsterdammers met een laag inkomen en een Stadspas met groene stip aanspraak maken op zo’n opgeknapte laptop.

10 december is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. Op deze dag vragen we aandacht voor ‘digitale rechten’, zoals privacy en toegang tot digitale apparaten en internet.

Meekomen in de digitale wereld

We leven in een digitale wereld. Steeds meer zaken die we thuis moeten regelen, gaan digitaal. Maar niet iedereen heeft de nodige middelen in huis. Een laptop, een goede internetverbinding of een telefoon die de laatste updates kan meenemen. Gelukkig zijn er wel plekken waar mensen zonder toegang tot internet toch hun digitale zaken kunnen afhandelen. Bijvoorbeeld in de bibliotheek of het buurthuis. Maar niet iedereen wil of kan dat. En niet iedereen weet hoe het allemaal precies werkt.

Corona

Tijdens de coronapandemie is de kloof tussen mensen die wel en mensen die niet mee kunnen komen in de digitale wereld groter geworden. Steeds meer bedrijven en diensten gingen online en openbare gelegenheden met computerfaciliteiten moesten sluiten. Daarom heeft de gemeente vanaf de eerste coronagolf in 2020 tot nu via project ‘Iedereen verbonden’ ongeveer 3.750 volwassen Amsterdammers een opgeknapte laptop gegeven. De Cyberbank van Cybersoek wil de digitale kloof nog verder dichten. Via de Cyberbank krijgen oude laptops een tweede leven en krijgen meer mensen toegang tot de digitale wereld. Slim, en duurzaam. De gemeente wil haar oude laptops graag inzetten voor de Cyberbank en onderzoekt nu de mogelijkheden.

Cyberbank

De Cyberbank gaat open op vrijdag 10 december. Vanaf deze datum kunnen particulieren en organisaties hier hun oude laptops inleveren. De laptops worden opgeknapt zodat ze weer prima bruikbaar zijn. De Cyberbank verdeelt de opgeknapte laptops vanaf begin 2022 onder Amsterdammers met een laag inkomen en een Stadspas met groene stip. Op de laptops zit € 20,- statiegeld. Mensen kunnen ook bij de Cyberbank terecht voor vragen over de laptop of het gebruik ervan.

Laptop doneren

Heeft u een laptop voor de Cyberbank? Informatie over de inzameling van gebruikte laptops vindt u op decyberbank.nl. Check daar eerst wat de eisen zijn.

Laptop aanvragen

Heeft u een Stadspas met groene stip en wilt u een opgeknapte laptop bij de Cyberbank aanvragen? Hiervoor kunt u terecht op decyberbank.nl.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK