Afwezige vaders, verloren zonen Culturele omgeving en vaderschap:

Hoort het vaderschap niet in een speciale culturele omgeving gezien te worden? Ik denk van wel. Het is speciaal en erg moeilijk om vader te zijn. In elke cultuur bestaan denkbeelden over vaderschap.

Vader zijn betekent, werken aan verschillende complexe vormen en situaties. Je gaat op zoek naar de balans tussen man-zijn en vader-zijn. Je zal je flexibiliteit constant moeten aanscherpen door te oefenen met leren communiceren, leren luisteren, leren accepteren. Belangrijk is dat je je Macho Masker afgooit.

Er ontstaat onzekerheid en angst. Mannen zijn bang te ontdekken dat zij een bepaalde aantrekkingskracht hebben voor hun zonen of andere mannen. Zij zijn meestal ook van hun emoties afgesneden, omdat zij niet geleerd hebben uiting te geven aan hun gevoelens. Die angst mag er zijn. Als je de angst omarmt en er wordt aandacht aangegeven, verandert het in een hefboom(kracht).

Ik ben ervan overtuigd dat als vaders meer gaan vaderen er een hele nieuwe maatschappij ontstaat. We hebben wellicht geen psychoanalyse meer nodig. Vaders worden anders, zachter, teder, meer gekleurd. Ze ontwikkelen eigen competenties en krijgen erkenning. Als een kind en gemoederd en gevaderd wordt, wordt het kind een sterker mens.

De behoefte aan een vader is fundamenteel voor elk kind en in het bijzonder voor jongens. Hij is een stimulans voor belangrijke competenties zoals autonomie, identiteit, sensitiviteit. Een vader dient aanwezig te zijn voor de belichaming van het kind. Nabijheid geeft inhoud aan de relatie en voor mannen/jongens is dat heel belangrijk. Verandering in de mannenwereld is dus noodzakelijk.

Ondersteuning:

  • De moderne of nieuwe vader is niet de vader achter de kinderwagen, maar de vader die samen met de moeder de verantwoordelijkheid deelt voor de totale verzorging van het kind.
  • Mannen moeten meer tijd aan knuffelen besteden, zodat de sensitiviteit van het kind ontwikkeld wordt.
  • De aanwezige vader geeft ruggengraat en innerlijke structuur.
  • Angst voor het vaderschap speelt bij vele mannen een grote rol.

Belangrijk is te weten en te beseffen dat de droom van het vaderschap en de verwachting vaak niet in overeenstemming is met de werkelijkheid.

Waldy Neijhorst

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK