Cynthia McLeod schrijft kinderboek bij We Have a Dream

Cynthia McLeod

AMSTERDAM – Op verzoek van De Nieuwe Kerk Amsterdam schrijft Cynthia McLeod (Paramaribo, 1936) een kinderboek bij de tentoonstelling We Have a Dream. Gandhi, King en Mandela. Het boek, een coproductie met uitgeverij Conserve, is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk.

 

Cynthia McLeod
McLeod heeft veel publicaties op haar naam staan. Haar boek Hoe duur was de suiker? (1987) was een groot succes met meer dan 200.000 verkochte exemplaren in Nederland en Suriname en verscheen ook in het Engels, Duits en Italiaans. In 2013 werd het verfilmd, een productie van Paul Voorthuysen met Jean van de Velde als regisseur en scenarioschrijver. Van de Velde bewerkte het bovendien tot een goed bekeken tv-serie, die door de VARA werd uitgezonden. Cynthia McLeod doceerde over de slavernijgeschiedenis in de Amerikaanse universiteiten van Berkeley, Syracuse, Wisconsin, Yale en de Canadese universiteit van Ottawa. In 2016 was ze vijf maanden Guest Professor aan Baruch University in New York.

 

Tentoonstelling
We have a Dream is een tentoonstelling over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, maar riepen ook felle kritiek en tegenstand op. Twee van hen werden vermoord om hun opvattingen en activisme.

Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht en de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. De bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de kantelmomenten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn de wereldverbeteraars van nu? Een tentoonstelling met een schat aan beeld en geluid en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. De tentoonstelling is tot en met 4 februari 2018 te bewonderen in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

 

Foto: King: Hulton Archive / Agence France Presse / Contributor / Getty Images, 1963

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK