Cafe Misty, waarin een klein café groot kan zijn

Cafe Misty

Muziek is de taal die iedereen spreekt. En als er een familie is die dat weet én dat hun klanten dagelijks laat ervaren, zijn dat de eigenaren van café Misty de Familie Natha. De ouders Harry en Hilda zijn al 50 jaar getrouwd en werken al 20 jaar in het café op het Holendrechtplein. Een café waar gezongen wordt door iedereen die dat wil, grenzen vervagen.

Samen
In Holendrecht, een buurt die ook slechtere tijden heeft gekend, is café Misty een begrip, een tweede thuis om even lekker te zingen en los te komen van de beslommeringen van de dag. De pooltafels staan klaar, een eindeloze voorraad Karaoke songs wacht op je. Verplegers, patiënten uit het AMC, buurtbewoners en studenten weten het café te vinden.

Maar ook mensen vanuit de rest van Amsterdam, Nederland en zelfs vanuit Suriname, Amerika en Kashmir, kennen het café uit verhalen en komen het graag met eigen ogen zien. ‘Wij willen graag dat mensen zich thuis voelen, wie het ook is en waar dan ook vandaan.’ Zeggen de eigenaren. Muziek is een rode draad in hun leven en zij delen dit graag, het plezier van zingen. ‘Ze willen dat mensen zich welkom voelen en thuis.’ En dat lukt, want ook al heb je geen instrument leren spelen: zingen kan iedereen. In Cafe Misty is er altijd wel een lied is dat je zo mee kunt blèren, en de anderen ook want ook de ondertiteling is er voor iedereen.

Respect
Al 20 jaar is café Misty een middelpunt in een buurt die, toen de zonen Roy en Rajesh er ooit kwamen als kleine jongens, nog een zandvlakte was. Waar zij destijds speelden, zijn woningen gebouwd, kwamen mensen wonen die weer weggingen, verpauperde de buurt en is deze weer opgekrabbeld. Gelukkig zijn die problemen van toen nu verleden tijd, want problemen waren er wel. Met een achtergrond in de zorg, wisten de eigenaren gelukkig goed hoe ze met ‘de gebruikers’ om moesten gaan, die, doordat de flats bij Kraaiennest afgebroken waren, hun kant op kwamen. Met respect werd ze de deur gewezen, maar overlast is er wel degelijk geweest. De familie heeft zich ondanks alles staande weten te houden en de ouders worden nu de vader en moeder van de buurt genoemd, door iedereen, zelfs door ‘de gebruikers’.

Buurtfunctie uitbreiden
De buurt is inmiddels enorm opgeknapt, de eigenaren zijn er blij mee. Het liefst zouden ze voor de vele ouderen die de buurt inmiddels kent overdag een terras neerzetten en daarmee de buurtfunctie optimaliseren.

Klein maar groots
Het lied klinkt door in café Misty en we ontkwamen er niet aan ook een liedje te zingen en aan den lijve te ondervinden hoe het zingen, ook al bak je er niets van, verbindt. Zwaaiend en glimlachend verlieten we het café, een prachtig verhaal rijker. Hoe een klein café groot kan zijn.

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK