Bijlmer pioniers: Marjorie de Cunha

Marjorie de Cunha

Van Miss Charme tot Miss Amsterdam [1988 – heden]

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

Huigenbos
‘’Ik ben al vanaf 1988 bewoonster van de Bijlmer en kwam hier letterlijk terecht vanwege de liefde. Ik trouwde in dit deel van Amsterdam, kreeg er mijn zoon en startte mijn bedrijf Just March in 1993 vanuit mijn slaapkamer in de flat Huigenbos. Ik kwam nieuw vanuit Suriname en moest mezelf uiteraard bewijzen in de Bijlmergemeenschap. Als ik ergens tegenaan liep, zag ik het juist als een uitdaging. Dit heeft geresulteerd in een reeks bijzondere events die geheel van eigen hand komen. Ik ben director van de Miss Charme verkiezing, talkshow host van WomenTalk By March, director van de Miss Amsterdam verkiezing en founder van stichting Women Connect 2 Success.

Een prachtige kers op deze taart is dat ik Ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden ben vanwege mijn inzet voor vrouwen empowerment en mijn werk in de stad Amsterdam en met name in de Bijlmer waar ik nog met veel plezier woon en werk.’’

There’s no place like home
‘’Hoewel de wijk voor buitenstaanders onpersoonlijk is en lijkt, is het voor ons bewoners een groot dorp. De sociale controle voor spelende kinderen was vroeger heel groot. Iedereen kent elkaar en als je een dipje had, werkte een rondje op de markt beter dan een pilletje. De Bijlmer is een plek waar hulp opeens uit een onverwachte hoek kan komen.’’

‘’Ik realiseerde, in opdracht van het Stadsdeel, onder anderen de Dag van Duizend Culturen en de Bewonersdag. Ik had nooit gedoe tijdens de events, beveiliging was ook nooit nodig en de politie zagen we al helemaal niet. Iedereen was welkom, van hangouderen tot de junk, en iedereen is mijn mattie. Ik zorgde altijd dat met name deze bewoners drinken en eten kregen. Het was tijdens één van deze evenementen dat ik werd bedreigd. Dat hadden ze niet moeten doen, want de persoon in kwestie heeft het geweten. Nog voor de beveiliging er was, kreeg hij van mijn matties een paar rake klappen en kreeg ik de boodschap te horen: ‘mevrouw, ga uw dinges doen hoor. Hij doet het nooit meer.’”

Toekomst
‘’Intussen wonen er drie generaties van mijn familie in Amsterdam Zuidoost: mijn moeder van 97 jaar die in de Surinaamse woongroep ‘Wi Kontren’ woont, ik uiteraard en mijn zoon die ervoor heeft gekozen in Zuidoost te blijven wonen door zijn eerste woning te kopen.’’

‘’De Bijlmer is nu hip voor de buitenwacht. Studenten komen er graag en diverse Hogescholen zijn er gevestigd. Daarnaast is de diversiteit bij ons echt! Wij hoeven het niet te benoemen, wij beleven het. Wij leven niet naast elkaar, maar met elkaar en dat is de magische formule van Amsterdam Zuidoost.’’

 

Door drs. Graziëlla Hunsel Rivero, MA

Foto: Raul Neijhorst

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK