Wordt één met Turnz

Turnz

Turnz heeft een Cheerleading-afdeling in Zuidoost. Hiermee is een langgekoesterde wens van Amsterdams grootste turnvereniging in vervulling gegaan.

Je kent ze vast wel van Amerikaanse high school films. Cheerleaders: die leuke, vrolijke meiden met hun glimmende pompons die met strakke danspassen, yells en stunts andere sportteams aanmoedigen. Cheerleading is een sport die in teamverband wordt uitgevoerd en waarbij turnen en dans worden gecombineerd. Het is een combinatie van verschillende gymnastische onderdelen: stunting (stunts en piramides bouwen), jumps (sprongen) en tumbling (turnen) in combinatie met muziek, performance, kostuums en cheerdance. Een echte atletische showsport.

Wie zijn de cheerleaders?
Evelin van de afdeling Zuidoost vertelt hoe ze met cheerleading in aanraking is gekomen. “Eerlijk gezegd had ik in het begin helemaal niks met cheerleading. Ik dacht het houdt niets meer in dan pompons schudden en yellen. Op geven moment ben ik door een cheerleader groep benaderd, waarbij ik dacht dat ik maar bij een paar lessen zou gaan blijven. Je ziet, ik ben er nog steeds, en ik vind het super en gezellig! Ik ben mijn vriendin nog steeds enorm dankbaar, want door haar heb ik nu echt een hele leuke cheer-familie waar ik echt veel van houd.”

Een nieuwe cheerleader binnen Turnz is Cherlina. Wij vroegen ook aan haar hoe ze met cheerleaden in aanraking is gekomen. “Toen ik groep vijf zat deed ik aan buitenschoolse activiteiten mee. Van daaruit hadden we een wedstrijd cheerleaden en dat vond ik toen echt heel leuk. Via die weg ben ik bij Turnz gekomen.”

Routine bij Turnz
Turnz houdt zich met meer bezig dan alleen het dansen. Het programma wat Emeline, als verenigingsmanager van de Cheerleading-afdeling, hanteert is doeltreffend en effectief voor de ontwikkeling van de cheerleaders. “CHEERleading bij Turnz staat voor Cheerful, Hulpvaardigheid, Energiek, Eenheid en Respect. Naast het fysiek tot uiting brengen van de sport. Richten we ons ook op de sociale en mentale aspecten. Denk hierbij aan het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en het versterken van communicatieve- en leiderschapsvaardigheden.”, verteld Emeline.

Benodigde elementen bij cheerleaden
Er zijn in Nederland veel meiden die cheerleader willen worden. Uiteraard kunnen zij voor lessen, trainingen en events terecht bij Turnz. Er zijn wel een paar belangrijke capaciteiten om als cheerleader te hebben geeft Eveline aan. “Een zeer belangrijk middel is zelfvertrouwen. Het kan zijn dat je in het begin denkt dat je twijfelt dat je al gelijk zou kunnen wat de meiden in het team nu al kunnen, maar door middel van veel oefenen en trainen kan je op datzelfde niveau terecht komen. Zo kan je andere mensen ook weer inspireren en motiveren.”

Doe mee met een proefles!
Lijkt het je leuk om een keer mee te doen met een proefles? Meld je op www.turnz.nl/cheerleading aan voor een gratis proefles op de Turnz locatie in Zuidoost! De lessen worden op dinsdagen van 15.45 tot 16.45 gegeven op het Open Scholengemeenschap Bijlmer (OSB), Gulden Kruis 5. Meer informatie? Neem contact op met Emeline Welzijn, afdeling Cheerleading, via emeline@turnz.nl.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK