Bijlmer Pioniers: Jenny van Dalen – [1985– heden]

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.
Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

21 jaar geleden begon deze enthousiaste pionier met het geven van rondleidingen door Amsterdam-Zuidoost. Veel bewoners zullen haar kennen van het Bijlmer Kookboek, Betondruk, als raadslid of als initiatiefnemer van Resto van harte in Zuidoost. Tijdens haar laatste job werkte ze als assistent makelaar bij ZOWonen waar zij met 2 andere vrouwen, uit dit deel van de stad, woningen verkochten.

OVERWELDIGENDE SFEER

“In 1984 ging ik voor het eerst naar het Kwakoe festival en vond de sfeer zo overweldigend dat ik op dat moment gelijk besloot om hier te komen wonen. Ik heb toen de stad Amersfoort, waar ik 70 jaar geleden ben geboren en ben opgegroeid, verruild om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Ik vond de sfeer over het algemeen gemoedelijk en de mensen waren open en direct. De creativiteit die er was, vond ik geweldig. Als men iets miste werd het gelijk door de bewoners zelf gerealiseerd. Voor mij was dit deel van Amsterdam net een straat academie. Ik heb hier heel veel geleerd wat ik nooit op school of op de universiteit had kunnen leren.
Het was natuurlijk niet altijd koek en ei, want er gebeurden ook dingen die het daglicht niet konden verdragen. Over 1 maand woon ik 35 jaar in Zuidoost en dat betekent dat ik meer dan de helft van mijn leven hier woon.”

DE GAASPERPLAS ALS VERRASSENDE ONTMOETINGSPLEK

“In 1986 was ik net terug uit Turkije en zat met een groepje vriendinnen aan de Gaasperplas om mijn verhalen te delen. Ik was helemaal vol van mijn reis en zag een aantal mannen staan die er, voor mij, Turks uitzagen. Voor ik het besefte, vroeg ik mijn vriendinnen of zij zin hadden in een Turkse maaltijd.
Vervolgens liep ik op de mannen af en met de 3 woorden Turks die ik kende, probeerde ik ze duidelijk te maken dat wij zin hadden in Turks eten.
Zij verstonden mij niet, want het bleken vluchtelingen uit Afghanistan te zijn die net een huis in de Bijlmer hadden gekregen. Het was hilarisch!
We werden wel gelijk uitgenodigd in hun nieuwe huis en hebben dezelfde avond daar gegeten. Wij waren de eerste gasten en volgens zeggen moest het huis ingelachen worden.
Zij hadden zoveel verloren en waren blij om ons te ontmoeten. We hebben een aantal jaren contact met ze gehouden. Helaas zijn de meeste verhuisd naar Canada, omdat ze hier, ondanks ze architecten waren, niet aan het werk konden. Ik vind het een gemiste kans voor Nederland. Overigens hebben wij een aantal jaren, tijdens de warme zomerdagen, aan de Gaasperplas mooie ontmoetingen gehad met mensen vanuit verschillende windstreken waar eten en drank werd gedeeld. Mijn vriendinnen en ik vonden het altijd spannend welke vreemde vogel er aan zou komen vliegen.”

GEDENKWAARDIGE RONDLEIDINGEN

“Dat zijn er wel een groot aantal geweest. Ik gaf ooit een rondleiding aan een groep vrouwen uit Linschoten en daar zaten deelnemers tussen die nog nooit in Amsterdam waren geweest. Zij hadden een waarschuwing gekregen dat ze hun sieraden en waardevolle spullen thuis moesten laten. Aan het einde van de dag was er 1 vrouw die bijna teleurgesteld was, omdat haar niets was overkomen. Het beeld dat zij had, klopte niet.
Een andere mooie ervaring was de groep vrouwen uit de Bijlmer die meegingen naar Staphorst. Het thema was klederdracht. In Staphorst was de verbazing groot toen we geheel in Surinaams creoolse klederdracht uitstapten, we hen uitleg gaven over deze klederdracht en de overeenkomsten met de klederdracht uit Nederland. De dames uit Staphorst hebben daarna een succesvol tegenbezoek gebracht aan de Bijlmer.
Daarnaast heb ik gezinnen uit verschillende hoeken van het land, die hier een kijkje kwamen nemen, zo weten te enthousiasmeren dat zij besloten om hier te komen wonen en ik ze daadwerkelijk een huis heb weten te verkopen. Zeer bijzonder vond ik de groep uit London waar veel Ghanese studenten bij waren. Een van de studenten zag bij de kinderboerderij haar neef voorbijlopen die ze jaren niet had gezien en niet wist dat hij in Nederland woonde. Het was een ontmoeting om nooit te vergeten.”

De vorige pionier Toon Borst stelt jou de volgende vraag:
Er zijn plannen om nog vele duizenden woningen in Zuidoost te bouwen, zodat hier nog tien duizenden medebewoners bijkomen. Wat is jouw advies aan Burgemeester Halsema om deze magische Bijlmer niet alleen in stand te houden, maar ook nog verder te versterken?

“Laat de bijzondere identiteit van Zuidoost niet verloren gaan, maar benadruk het juist, laat het stralen. Luister naar de bewoners en betrek ons meer bij de plannen, want wij zijn de ervaringsdeskundigen. Juist nu in deze tijd is dat heel belangrijk.
Voorlopig kan er vanwege de situatie wereldwijd niet zoveel gereisd worden, dus creëer de wereld hier in Zuidoost en zorg ook dat er meer werkgelegenheid voor ons is. Zorg, tijdens het bouwen van het nieuwe Zuidoost, voor bijzondere architectuur en denk in de trant van architect Hundertwasser. Denk niet alleen aan koopwoningen, omdat juist nu goedkope huurwoningen hard nodig zijn. Laat Zuidoost bloeien als een roos, want we zijn het waard!”

WAT IS JOUW VRAAG AAN DE VOLGENDE PIONIER?
“Wat mis je nu echt in Zuidoost en wat zou er volgens jou nog gerealiseerd moeten worden?”

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK