Bereiding Free Heri Heri For All in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Op 1 juli wordt in Nederland met Keti Koti de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in juli 1873 herdacht. KIP Republic organiseert voor deze gelegenheid, voor de vierde keer, Free Heri Heri For All. Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden met het heden te verbinden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht Heri Heri gegeten worden. Voor de hoofdstad worden de maaltijden in het Koninklijk Paleis Amsterdam bereid.

Gezamenlijk koken
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander stelt de Paleiskeuken – waar normaliter staatsbanketten worden bereid – beschikbaar voor Free Heri Heri For All. Vanaf 27 juni gaan zestien chefkoks met Afro-Caribische en Surinaamse roots in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis en inwoners van Amsterdam aan de slag met de bereiding van zevenduizend Heri Heri-gerechten die worden gedistribueerd onder de deelnemende organisaties in Amsterdam.

Koninklijk Paleis Amsterdam
Het Koninklijk Paleis Amsterdam werd gebouwd als stadhuis van Amsterdam en in 1655 in gebruik genomen. Het was de trots van de stad: indrukwekkend groot en heel rijk versierd. De boodschap die het aan alle bezoekers moest overbrengen was dat Amsterdam het centrum van het universum was, over de wereld heerste en er vrede bracht. Maar het gebouw werd deels bekostigd met de inkomsten uit overzeese handel, die gebruik maakte van de overheersing, uitbuiting en slavernij van mensen. Het was de zetel van het stadsbestuur dat die handel tijdens de zeventiende en achttiende eeuw mogelijk maakte en er van profiteerde. De decoraties van het gebouw – de gevelversiering, de wereldkaarten in de vloer van de Burgerzaal, de schilderijen en het marmeren beeldhouwwerk – gelden nog steeds als bijzondere voorbeelden van wetenschappelijk en artistiek talent in de zeventiende eeuw. Maar ze weerspiegelen óók het onrecht dat Amsterdam in de wereld bracht. Zo laat de gevelversiering aan de Nieuwezijds Voorburgwal slaafgemaakte Afrikanen en de oorspronkelijke bewoners van Amerika zien, die een eerbetoon brengen aan de Stedenmaagd van Amsterdam, die in het midden zit. Onze gedeelde koloniale geschiedenis is zo met het gebouw verweven.

Met ingang van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt aan Paleisbezoekers het publieksboekje ‘Sporen van Slavernij in het Koninklijk Paleis Amsterdam’ uitgereikt, waarin verschillende experts aan het woord komen. Daarnaast worden rondleidingen gegeven en is een scholenprogramma samengesteld rond dit onderwerp.

Door in aanloop naar Keti Koti de keuken open te stellen voor de bereiding van Free Heri Heri For All biedt de Koning in het Koninklijk Paleis Amsterdam gelegenheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en verbinding te bevorderen.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK