15 JAAR BLACK HARMONY

Muziek- en zangformatie Black Harmony is een fenomeen binnen de kunst- en cultuursector. Vooral binnen de Afrikaanse Surinaamse gemeenschap in zowel Nederland als Suriname is dit gezelschap één van de favoriete groepen en een veel gevraagde artiestenformatie voor particuliere, zakelijke en religieuze aangelegendheden. In 2021 viert Black Harmony haar 15 jarige bestaan met o.a. officiele plechtigheden, concerten, tour naar Suriname en een filmdocumentaire.

Black Harmony is ontstaan vanuit een jongerenproject georganiseerd door stichting Eternity Percussion onder leiding van Orlando Ceder. Eén van de onderdelen van dit jogerenproject was een muziekproject dat werd gecoacht door Orville Breeveld. De 1e optredensdag van Black Harmony was op 9 juli 2006 tijdens De Dag van 1000 Culturen op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost. De belangrijkste vocalisten van toen waren Bianca Purperhart, Deborah Creebsburg, Romano Wijnstein en Orlando Ceder.

Bij Black Harmony staat Afro-Surinaamse muziek centraal. “Wij laten zien dat Afro-Surinaamse muziek breder is dan alleen wat men nu kent”. Afro-Surinaamse muziek is vooral religieus en daarnaast ook gewoon klassieke muziek. Vanuit de Westerse samenleving wordt het alleen niet zo gezien”, zegt Ceder. Net zoals bij Westerse klassieke muziek, zingt en bespeelt Black Harmony oude muziekvormen en geeft hierbij Afro Surinaamse muziek een breder podium. “We maken nog steeds contact met energieen die wij niet zien. Daarom werkt de Nationale Opera met Black Harmony”, aldus Orlando Ceder.

De succesformule van Black Harmony is het zingen van Afro-Surinaamse close harmony en het vertalen van traditionele nummers naar nu. Zwarte mannen die op een positieve en artistieke manier stereotypen uit de wereld helpen. Black Harmony biedt meer aan dan alleen muziek. Ze organiseren ook maatschappelijke, educatieve en empowerment projecten. Black Harmony heeft nu ook een connectie met het conservatorium. Hiermee laten ze zien dat Afro-Surinaamse muziek niet minder waard is. 15 jaar Black Harmony betekent voor Orlando dat hij een gezonde organisatie heeft die bestaat en waarvan de noodzaak is aangetoond. Black Harmony fungeert zowel nationaal als internationaal als ambassadeur van Winti muziek op grote podia.

15 jaar Black Harmony

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK